Αμερικανικό δίκτυο CBS: "Στην Κύπρο, η νέα γενιά κληρονομεί μια παλιά διαμάχη"
"Πείτε σε έναν Ελληνο-Κύπριο ότι ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού σας είναι η τουρκική πρωτεύουσα Istanbul και αμέσως θα σας διορθώσει.

"Εννοείτε Κωνσταντινούπολη," θα σας πει, αναφερόμενος στην άλλοτε Βυζαντινή πρωτεύουσα που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1453," αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Η αμερικανική ιστοσελίδα αναφέρεται και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος τελευταία αλλά και στο "κυπριακό πρόβλημα". Ο αρθρογράφος σχολιάζει σχετικά, ότι αν οι πολιτικοί αποφασίσουν να βρουν μια ειρηνική λύση, τότε "αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κατά μία έννοια την λύση στο πρόβλημα της αφερεγγυότητας."

"Δεν ενδιαφέρονται για κανενός είδους 'διχοτόμηση' της εξουσίας," σημειώνει ο Γιάννης Παπαδάκης, κοινωνικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και προσθέτει ότι "υπάρχει μια έντονη άρνηση της πραγματικότητας."

Το άρθρο φιλοξενεί επίσης και τις ιστορίες ενός Ελληνο-Κύπριου και ενός Τουρκο-Κύπριου. Και οι δύο σχολίασαν την παιδική τους ηλικία "σαν να μην υπήρξε ποτέ" και ευχήθηκαν να αλλάξει αυτή η κατάσταση σύντομα για να μην γνωρίσουν και τα παιδιά τους τις σκηνές πολέμου που έζησαν οι ίδιοι.

Τέλος, το άρθρο παραθέτει την άποψη των δύο πολιτικών αρχηγών σχετικά με το Κυπριακό. Λίγους μήνες πριν, ο Τουρκο-Κύπριος ηγέτης Dervis Eroglu δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Ελληνο-Κύπριο ομόλογό του του άφησαν μια "άνοστη γεύση" ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε ότι "το να συζητά κανείς με τον Eroglu είναι σαν να προσπαθεί να γκρεμίσει ένα τοίχο ρίχνοντας πάνω του αβγά."