Ανταρτοπόλεμος στο Κομπάνι–Εξεγέρσεις στην Τουρκία
Η αδράνεια της Τουρκία στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τις τελευταίες μέρες, την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Στρατού προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Κομπάνι, η οποία αποτελεί το προπύργιο των Κούρδων στη Συρία, οι Κούρδοι που κατοικούν στην Τουρκία αντιδρούν έντονα στην πολιτική που ακολουθούν Ενρτογάν και Νταβούτογλου.

Η Νοτιοανατολική Τουρκία – και όχι μόνο- έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης, αφού οι Κούρδοι έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν, προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση της Τουρκίας να δώσει εντολή στις χερσαίες δυνάμεις της που βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία να επιχειρήσουν κατά των τζιχαντιστών, οι οποίοι συνεχώς αυξάνουν τους δικούς τους μαχητές στην περιοχή.

Παράλληλα η Τουρκία βιώνει τα χειρότερα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, με τους Κούρδους διαδηλωτές να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, δημόσια κτήρια και οχήματα. Μάλιστα. Πολλά αγάλματα του Ατατούρκ γκρεμίστηκαν, προκαλώντας αντιδράσεις από το νόμιμο φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο κατηγορεί την πράξη αυτή ως προβοκάτσια.

Μέχρι στιγμής 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συμπλοκές των Αρχώς με τους διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Πολλές πόλεις της Τουρκίας πλέον θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη με τις Αρχές να έχουν επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας υπό το φόβο τα επεισόδια να ξεφύγουν ακόμα περισσότερο από τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να κατηγορήσουν ανοιχτά τους Τούρκους για την τροπή που παίρνει η πολιορκία των τζιχαντιστών στο Κομπανί. Δηλώσεις αξιωματούχων του Αμερικανικού Στρατού στοχοποιούν τον Ερντογάν για την αδράνεια της χώρας, τονίζοντας πως πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, αλλά το καθεστώς Ασάντ και για το λόγο αυτό ακόμα δεν έχει δοθεί εντολή για δυναμική επέμβαση. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Τουρκία θα έπρεπε ήδη να έχει στείλει χερσαίες δυνάμεις προκειμένου να έχουν οι Κούρδοι βοήθεια στον ανταρτοπόλεμο που είναι σε εξέλιξη στο Κομπανί, τονίζοντας μάλιστα πως οι γείτονές μας συνεχώς ψάχνουν δικαιολογίες προκειμένου να μην επέμβουν και να αφήσουν τόσο τους Κούρδους, όσο και τον στρατό του Ασάντ να αποδεκατιστούν από το σαφέστατα ενισχυμένο Ισλαμικό Κράτος.

Το μόνο σίγουρο από την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, είναι πως την ώρα που οι Κούρδοι μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις κατά των τζιχαντιστών, η Τουρκία παίζει το δικό της παιχνίδι, έχοντας ως ισχυρό χαρτί το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να έρθουν μαζί της σε άμεση ρήξη, αφού χρειάζονται κάθε χώρα στην περιοχή προκειμένου να περιορίσουν τη δράση των ισλαμοφασιστών. Αυτό φυσικά, μπορεί να τους γυρίσει μπούμερναγκ, καθώς ενώ στην αρχή η ίδια η Τουρκία φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει τους τζιχαντιστές, πλέον αυτοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στραφούν και εναντίον τους.

Οι πρώτες απειλές είχαν έρθει πριν μερικούς μήνες, όταν το Ισλαμικό Κράτος είχε απειλήσει πως αν δεν ανοίξουν τα φράγματα των Τούρκων στον Ευφράτη, τότε θα φτάσουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Αυτό λοιπόν που απομένει να δούμε, είναι αν ο «σκύλος» μεγαλώσει πολύ, θα δαγκώσει και το χέρι που τον τάιζε...