Άρθρο του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών για το κυπριακό
Λόγο για στόχο περί "ενωμένης και ευημερούσας Κύπρου" κάνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν", ενώ χαρακτηρίζοντας "ιστορική ευκαιρία για τον τερματισμό της διχοτόμησης στην Κύπρο" την τριμερή συνάντηση που θα γίνει αύριο στη Γενεύη, τονίζει πως "η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί". "Σε κάθε ευκαιρία -υπογραμμίζει ο κ. Χαγκ- καλούμε την Τουρκία να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης και είναι πλήρης η πίστη μου για το ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία αυτή. Η Τουρκία, μετά τους Κύπριους είναι η πλευρά που θα ωφεληθεί περισσότερο από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση".

Ο Βρετανός υπουργός σημειώνει ότι "η λύση θα δώσει σε έναν λαό που έχει ζήσει τραγωδίες, τη δυνατότητα να κλείσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Επιπλέον θα προσφέρει πραγματικά οικονομικά οφέλη. Έτσι, οι ηγέτες θα μπορέσουν να εστιαστούν στη διασφάλιση ευημερίας και μέλλοντος για όλους τους Κύπριους". "Το στάτους κβο είναι κακό για τον κυπριακό λαό και αυτό αντικατοπτρίζεται και πέραν των παραλίων του Νησιού. Δεν θα αρέσει στην ΕΕ μία παγιωμένη σύγκρουση.

Η κατάσταση αυτή εμποδίζει την επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε πολλές περιοχές όπως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Ενώ μία λύση θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο στο στόχο της Τουρκίας για ενσωμάτωση στην ΕΕ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ξεκάθαρη.
Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιθυμούμε μία λύση που θα βρεθεί για τους Κύπριους από τους Κύπριους, με σκοπό μία ευημερούσα και ενωμένη Κύπρο".

Ο κ. Χαγκ αναφέρεται στη συμβολή του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας, λέγοντας ότι "η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια για μία πραγματικά δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση. Αξιοποιήστε την αποφασιστικότητα αυτή, μην την παραμερίζετε με τρόπο που θα γεννήσει τον κίνδυνο της απόσυρσης". "Στο βαθμό που οι πλευρές δείξουν ότι είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να δεχθούν ότι αξίζει να ρισκάρουν, το ίδιο στέρεη θα είναι και η υποστήριξή μας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργανισμών στους οποίους μετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα υποστηρίξουμε το θάρρος που θα επιδειχθεί για την εξάλειψη της σύγκρουσης στην Κύπρο", αναφέρει. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, ίσως πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία για τη λύση μέχρι σήμερα. "Αλλά σίγουρα δεν θα είναι εύκολα. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που περιμένουν λύση και οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία αυξάνουν την πίεση επί της διαδικασίας", σημειώνει.

 

Πηγή: ΑΠΕ