Δηλώσεις Ταλάτ για τη δράση της Εργκενεκόν στην Κύπρο
property="content:encoded">

Η τρομοκρατική οργάνωση Εργκενεκόν (Ergenekon), μέλη της οποίας δικάζονται σήμερα με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης, ενεργούσε για ορισμένο διάστημα στο παρελθόν, τόσο στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), όσο και στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Τουρκοκύπριου προέδρου Ταλάτ.

Μιλώντας στην Today's Zaman σχετικά με την Εργκενεκόν, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (Mehmet Ali Talat) ισχυρίστηκε ότι η σημερινή τουρκοκυπριακή κυβέρνηση υποστήριζε την Εργκενεκόν, και ότι αυτός είναι ο λόγος που η εν εξελίξει έρευνα για τη δράση της οργάνωσης στην Κύπρο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο. "Η Κύπρος ήταν μία βάση για τις δραστηριότητές τους. Η ραχοκοκαλιά της οργάνωσης έχει σπάσει, αλλά οι υποστηρικτές τους βρίσκονται τώρα και στην προεδρία και στην πρωθυπουργία."

"Γι αυτόν το λόγο, θεωρούμε ότι είναι φυσικό να μην προχωράει καλά η έρευνα," δήλωσε. Τόνισε, επίσης, ότι μπορεί να έχουν κλαπεί κρυπτογραφημένα γράμματα, γραμμένα από τον απόστρατο Γενικό Διοικητή της Χωροφυλακής στρατηγό Σενέρ Ερουϊγκούρ (Şener Eruygur) -βασικό ύποπτο στη δίκη της Εργκενεκόν- προς τον πρώην πρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktaş), και αποθηκευμένα στο προεδρικό αρχείο. Θυμόταν ότι ένα γράμμα είχε συμπεριληφθεί από την τουρκική εισαγγελική αρχή στα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά της οργάνωσης. "Ψάξαμε στο αρχείο ελπίζοντας να βρούμε το γράμμα. Αλλά δεν ήταν εκεί. Ίσως να έχει κλαπεί. Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι το γράμμα βρισκόταν στο προεδρικό αρχείο, και ότι όποιος ήθελε να το δει μπορούσε να πάει να ρίξει μια ματιά," δήλωσε.

Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι η Εργκενεκόν ήταν έντονα δραστηριοποιημένη στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε ένα χρονικό σημείο στο παρελθόν. Σημείωσε, πως ένα παράδειγμα της εκτεταμένης εμπλοκής της Εργκενεκόν, ήταν η πρόσφατη αποκάλυψη της υποκλοπής μιας τηλεφωνικής του συνομιλίας, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan). "Το γεγονός ότι δημοσίευσαν τη συνομιλία μας με τον πρωθυπουργό δείχνει την έκταση του πόσο μακριά έχει πάει η συμμορία. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα μια απειλή με αποδέκτη τον Ερντογάν. Προσπαθούσαν να στείλουν το μήνυμα "Είμαστε παντού, ελέγχουμε τα πάντα, τα παρακολουθούμε όλα"," πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Εργκενεκόν δεν ήταν διακριτική στις δραστηριότητές της στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι, τόσο το σπίτι του, όσο και τα γραφεία των εφημερίδων που τάσσονταν κατά της σημερινής κυβέρνησης, είχαν γίνει στόχοι βομβιστικών επιθέσεων. Επεσήμανε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του νησιού δεν έκαναν και πολλά για τα γεγονότα αυτά: "Στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν οι δεσμοί μεταξύ αυτών (των μελών των δυνάμεων ασφαλείας) και της Εργκενεκόν. Ήταν πολύ δραστήριοι στην Κύπρο."

Δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην Κύπρο, προκειμένω να ζητήσει λεπτομέρειες αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις ενδεχομένως σημειώθηκαν όσον αφορά την έρευνα, παρόλο που δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος από όταν το κόμμα του έχασε την εξουσία.

Ο Ταλάτ επέκρινε το νυν πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ντερβίς Έρογλου (Derviş Eroğlu), ο οποίος αρνήθηκε ότι η Εργκενεκόν είχε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Κύπρο. Επεσήμανε: "Έχουμε εμπειρίες από την Εργκενεκόν και είμαστε προσωπικά μάρτυρες των δράσεών της στην Κύπρο. Πολλοί από τους κατηγορούμενους στην Τουρκία διέμεναν στην Κύπρο. Οπότε, αν αυτοί οι άνθρωποι εκτελούσαν δράσεις στην Τουρκία, δε θα έκαναν τίποτα στην Κύπρο, το πιο βολικό μέρος;" Δήλωσε ότι η παρούσα διοίκηση και ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ δεν πίστεψαν στην ύπαρξη της Εργκενεκόν, παρά τις ισχυρές ενδείξεις που την επιβεβαιώνουν. Πρόσθεσε ότι η "ψυχή" του Νρενκτάς ήταν συμβατή με την υπόθεση Εργκενεκόν.

"Λένε ότι οι ύποπτοι της υπόθεσης Εργκενεκόν είναι πατριώτες. Αρνούνται να δουν ότι η Εργκενεκόν είναι μια συμμορία. Αυτό είναι επειδή βλέπουν τη δημοκρατία σαν ένα είδος καμουφλάζ για τις δικές τους πράξεις. Αν το καμουφλάζ καλύπτει τις πράξεις σου, έχει καλώς. Αλλά όταν κομμάτια του καμουφλάζ ανοίγουν για να αποκαλύψουν κάποιες από τις δικές σου πράξεις, τότε αντιδρούν. Έτσι βλέπουν τη δημοκρατία. Θα κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν μια κυβέρνηση που δε θέλουν να βλέπουν στην εξουσία. Επειδή βλέπουν τους εαυτούς τους ως τους ιδιοκτήτες και τους φύλακες του κράτους."