ΔΝΤ: Βλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Τουρκία
Η οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία επιταχύνθηκε σημαντικά το τρέχον έτος χάρη στα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ωστόσο πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται ξανά, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το στόχο.

"Η οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 3,8% φέτος, με την ιδιωτική κατανάλωση και τη δημόσια επένδυση να είναι οι πιο θετικοί καταλύτες", αναφέρει το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του.

Η καθοδηγούμενη από τη ζήτηση εγχώρια ανάπτυξη ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και επιφέρει διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας -η επί μακρόν Αχίλλειος πτέρνα της αναδυόμενης οικονομίας- διευρύνθηκε στα 3,28 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο (7% του ΑΕΠ), από 2,66 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ΔΝΤ ανέφερε πως η λιγότερο διευκολυντική νομισματική πολιτική θα ήταν πιο κατάλληλη με δεδομένο τον ανεβασμένο πληθωρισμό -στο 7,7%, παραμένει αρκετά υψηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο του 5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8% φέτος και στο 6% το επόμενο έτος. (Capital.gr)