Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο
Η φετινή επίσκεψη του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ στην Ελλάδα θα έχει άρωμα καλοκαιριού. Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων στην συναυλία συμμετέχει και ο  Μιχάλης Νικολούδης ως special guest. 

Ο ήχος της μαντόλας, ενός αυτοσχέδιου μουσικού οργάνου που έχει δημιουργήσει, είναι εδώ και χρόνια αναγνωρίσιμος. Με τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ τους δένει μια δυνατή φιλία που ξεκινάει από τον δίσκο του Μιχάλη Νικολούδη «Αιολία» στον οποίο συμμετέχει και ο τουρκοαιγύπτιος μουσικός.

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Έλλαδα, ένας χαρισματικός μουσικός ο οποίος παίζει νέι, ζουρνά, μπαγλαμά, ούτι  και κρουστά. Η συνάντησή του με τον Μιχάλη Νικολούδη και άλλους σημαντικούς μουσικούς – φίλους του στις 30 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, σηματοδοτεί μία από τις πιο μοναδικές συναυλιακές στιγμές του καλοκαιριού. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο κι από εκεί πίσω στην Αθήνα.

Συμμετέχουν ακόμα: Γιάννης Παπαϊωάννου (ούτι, μπουζούκι), Γιάννης Δημητριάδης (keyboards), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) κ.ά.

OMAR FARUK TEKBILEK AND FRIENDS:

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014, ΣΤΙΣ 21.30
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΒΥΡΩΝΑΣ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Α ΖΩΝΗ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: 40 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 30 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΑΝΕΡΓΩΝ: 20 ΕΥΡΩ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: PUBLIC, WWW.VIVA.GR, WWW.WETICKET.GR, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΙΑΝΟΣ, SEVEN SPOTS.

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας  από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης της Μεσογείου που πλέον ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Η μουσική του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.
Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρός με τη μουσική, καθώς η οικογένεια του ήταν επί το πλείστον οργανοπαίκτες. Σε ηλικία οκτώ ετών ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα παίρνοντας πτυχίο στο κaval, ένα μικρό διατονικό φλάουτο.

Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο με τη σκέψη και την προοπτική να γίνει Ιμάμης. Μέχρι τα δώδεκά του χρόνια, ήξερε να παίζει φλάουτο, μπαγλαμά, νέι, ζουρνά, ούτι και κρουστά ενώ από τα 13 του χρόνια θεωρείτο επαγγελματίας μουσικός.

Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα εγκαταλείπει το σχολείο. Στην Πόλη, έρχεται σε επαφή με τους Δερβίσηδες του παλαιού Σουφιστικού Τάγματος Mavlevi. Ο Omar δεν προσχώρησε στο Τάγμα, όμως ο αρχιμουσικός και δεξιοτέχνης του ney, Gunduz Kutbay, έγινε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και δάσκαλος.

Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικισμό των Δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με τη ψυχή στη μουσική τους. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους, τα πάντα αλληλεπιδρούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν ιστό. Η μουσική, η κίνηση και ο χορός αποτελούν απλώς ένα μέσο για να φτάσει ο χορευτής στη μεταφυσική εμπειρία. Πρόκειται για μια λατρευτική σχέση που βασίζεται στην αγάπη αλλά και ταυτόχρονα στην ταπείνωση του “Εγώ”. Μέσα από τις μουσικές του εξερευνήσεις και την πίστη στις παραδοσιακές αξίες της Aνατολής, ο Omar Faruk Tekbilek μετά το ταξίδι του και τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζεται από το δυτικό ήχο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του "παγκόσμιο" μουσικό. Η διαμονή του στις Η.Π.Α σήμανε και τη δημιουργία του συγκροτήματος “The Sultans”, με Έλληνες, Τούρκους και Αιγυπτίους μουσικούς. Αν και η μπάντα είχε στοιχεία από την pop μουσική, γρήγορα προσάρμοσε τον ήχο της στα ανατολικά - μεσογειακά μουσικά μέτρα, κάτι που προσέλκυσε αρκετούς ακροατές- φίλους της ανατολικής μουσικής στη Δύση.

Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς της Τουρκίας ξεκίνησε να περιοδεύει σε Ευρώπη και Αυστραλία. Παρόλο που είχε ήδη κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με τους “Sultans”, η καριέρα του δεν θα άλλαζε ριζικά, ούτε θα είχε εκτοξευθεί αν δεν είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον μουσικό Brian Keane, το 1988. Μαζί του, ηχογράφησε 6 δίσκους και οι συναυλίες –συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο.
Ο Omar Faruk Tekbilek κατάφερε με τη πάροδο των χρόνων να παντρεύει στοιχεία και ήχους απ’ όλο τον πλανήτη. Η πολυποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell και τους Glen Velez, Simon Shaheen, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και Steve Shehan. Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Περιοδεύει ανά το κόσμο και φυσικά είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά. Και ως προς το φιλοσοφικό στοχασμό των Sufi: “Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι η Sufi πλευρά της μουσικής είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο το κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία πιστεύουν, ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στη λατρεία μας γι’ Αυτόν, ενώ η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων.”  Ο Omar έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο "Best Artist of the Turkish Music Award 2003" και ήταν υποψήφιος για το βραβείο "BBC Word Music Award" στην κατηγορία Middle East. Έχει βραβευτεί με το "US Golden Belly Musician of the Year Award" το 1998 και το 1999, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για την ανθρωπιστική και φιλειρηνική του δραστηριότητα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΥΛΟΥΔΗΣ
Γεννημένος στον Πειραιά με καταγωγή από Χίο και Ικαρία, ο Μιχάλης Νικολούδης είναι ένας εμπνευσμένος μουσικός που καθόρισε με το στίγμα του την ελληνική έθνικ σκηνή. Μετά από πλούσια δισκογραφική καριέρα η μουσική του είναι πλέον χαρακτηριστική και ο ήχος της μαντόλας του αναγνωρίσιμος. Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Ross Daly, ο Γιώργος Μαγκλάρας, ο Arto Tuncboyaciyan, ο Haig Yazdjian, η Γιώτα Βέη, ο Dragan Dautovski και άλλοι. Έχουν μείνει πλέον στην ιστορία οι μεγάλες συναυλίες που είχε δώσει μαζί με τον Omar Faruk Tekbilek στην Ελλάδα, στα Σκόπια και στο Ισραήλ. Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "ΑΙΟΛΙΑ", με τη συμμετοχή του Omar Faruk Tekbilek και άλλων πολύ σημαντικών ελλήνων μουσικών. Η "ΑΙΟΛΙΑ" είναι δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το σημείο εκκίνησης της ελληνικής έθνικ. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, οργανικά και τραγούδια, ακούστηκαν και ακούγονται από όλα τα ραδιόφωνα, αλλά και επενδύουν ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, τηλεοπτικές διαφημίσεις, τηλεοπτικά ρεπορτάζ κλπ. Ο ήχος της "ΑΙΟΛΙΑΣ" έχει ταυτιστεί πλέον με τον ήχο του Αιγαίου. Το 1995 κυκλοφορεί το δίσκο "ΧΡΗΣΜΟΣ" συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας τη μουσική του αναζήτηση που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο 'ΑΙΟΛΙΑ'. Είναι ένα εξαίρετο άλμπουμ μόνο με οργανικά κομμάτια που καταξιώνει πλέον το Νικολούδη στην ελληνική μουσική. Ο "ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ" κυκλοφορεί το 1997. Εδώ ο Νικολούδης γράφει πάνω σε στίχους του Ηλία Κατσούλη θαυμάσια λυρικά τραγούδια που τα ερμηνεύει η Σοφία Τσέρου (πρωτοεμφανίστηκε στο 'ΑΙΟΛΙΑ'). Το 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ "ΓΑΙΑ" με τη φωνή της μεγάλης ερμηνεύτριας του δημοτικού μας τραγουδιού και όχι μόνο, Γιώτας Βέη. Στο "ΓΑΙΑ" ο Νικολούδης ενορχηστρώνει και διασκευάζει παραλογές, παραδοσιακά τραγούδια που ερμηνεύονταν μόνο από φωνή. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το single "TERRA MUSICA" από την "FM records". Το 1999 κυκλοφορεί το άλμπουμ του "1922, από την Ασία στην Ευρώπη" που παρακολουθεί μουσικά την πορεία των ελλήνων μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Συνεχίζοντας την πλούσια δισκογραφική του πορεία συνθέτει τα άλμπουμ "DEJA VU" και "Γύρω μου κι Εντός" (2003) συστήνοντάς μας τη φωνή του Γιάννη Χαρούλη. Το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Μιχάλη Νικολούδη, οι «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», με τραγούδια ερμηνευμένα από την Σωτηρία Λεονάρδου και τη Φωτεινή Βελεσιώτου και πάνω σε στίχους της Μάγδας Παπαδάκη. Ακολουθούν οι δίσκοι «Magenta», «Νύχτα στο Αιγαίο» και «Απόψε θα διαρρήξω τη Σελήνη», «Aeolia 2», «Έχω ρίζα στον αέρα».