Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
 

Ολοκληρώθηκε η σημερινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του πρόεδρου ΤΔΒΚ  Ντερβίς Ερογλου, η οποία κράτησε λιγότερο από δύο ώρες.

Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν διαδικαστικά θέματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ζεστό και θετικό κλίμα.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ανέγνωσε στους δύο ηγέτες μήνυμα του ΓΓ των ΗΕ.

Οι ηγέτες, είπε, επιβεβαίωσαν τις ήδη υπάρχουσες συγκλίσεις στο κυπριακό και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στο περιουσιακό, από το σημείο που είχαν διακοπεί.

Χριστόφιας και Ερογλου συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωϊ και όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσώπων τους, Γιώργου Ιακώβου και Κουτρέτ Οζερσαϊ, την Δευτέρα το απόγευμα.

Δηλώσεις Προέδρου Χριστόφια

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς πώς ήταν η πρώτη μέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απάντησε: «γενικά καλά».

Ερωτηθείς για το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης μεταξύ του ιδίου και του κ. Ερογλου και κατά πόσο συνομίλησαν εφ’ όλης της ύλης, απάντησε: «όχι βέβαια εφ’ όλης της ύλης. Βεβαίως, επαναβεβαιώθηκε η βάση με δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως αυτή διατυπώνεται και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα''.

''Εμείς χαιρετίσαμε αυτό το γεγονός και αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε πάνω στο πώς θα αντικρίσουμε το θέμα των περιουσιών. Εμείς ζητήσαμε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία είχαμε σύγκλιση, σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία της κατηγοριοποίησης και προχωρούμε παρακάτω'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Κληθείς να πει κατά πόσο συζητήθηκε και το θέμα που αφορά στο χρήστη και στον ιδιοκτήτη της περιουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «θα μπούμε σε αυτά, να είστε σίγουροι. Και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα».

Σε ερώτηση εάν το επόμενο κεφάλαιο προς συζήτηση θα είναι το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «είναι, ήδη, προαποφασισμένο» ότι θα συζητηθεί.

Ερωτηθείς αν ο κ. Ερογλου έχει δεχθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «ακούσατε τη δήλωση του κ. Ντάουνερ. Είπε ότι επανεβεβαιώσαμε τις συγκλίσεις που υπήρξαν προηγουμένως''.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς στο παρά πέντε της επανέναρξης των συνομιλιών πως η Τουρκία δεν θα αφήσει την Κύπρο για την ΕΕ και ότι δεν θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα πριν τη λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Τι περιμένατε από τον κ. Μπαγίς. Επαναλαμβάνει τον εαυτό του. Επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.