Φυσικό αέριο για 150 χρόνια στην Κύπρο
Φυσικό αέριο για 150 χρόνια εντόπισε η Noble Energy, στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Oι πληροφορίες για μεγάλη ποσότητα υδρογoνανθράκων επιβεβαιώθηκαν με το παραπάνω.

Κάνοντας λόγο για "καλό μποναμά", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε σήμερα τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy International στο τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν, υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια

Πρόκειται για φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Σημειώνεται ότι το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5861 μέτρα, σε βάθος νερού 1689 μέτρων.

Τονίζεται ότι με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποσότητα αυτή μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο που θα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες της Κύπρου, καθώς και εξαγωγές για 150 χρόνια.

Η ποιότητα του κοιτάσματος

Μεθάνιο αρίστης ποιότητας, καθαρό από άλλα αέρια εντόπισε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η Noble στο οικόπεδο 12. Η ποιότητα του αυτή δεικνύει ότι είναι εμπορεύσιμο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία. Ήδη, η Noble στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, εκτιμάται οτι με τη δεύτερη γεώτρηση που θα διενεργήσει η Noble στο οικόπεδο 12 η ποσότητα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, όπως συνέβη και στην περίπτωση του ισραηλινού Λεβιάθαν.

Πάντως, αν υπολογίσουμε ότι η ποσότητα αγγίζει τα οκτώ τρισεκατομμύρια ποδιά, με βάση τις σημερινές τιμές η αξία του φυσικού αεριού ανέρχεται σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια, ένας αριθμός που προκαλεί όντως ίλιγγο!

Επιπλέον, σημειώνεται ότι κάθε τρία τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια μπορούν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο συνολικά για περίπου 150 χρόνια.

Το συμβόλαιο της Noble

Με βάση το συμβόλαιο με τη Noble το ποσοστό κέρδους για την Κυπριακή Δημοκρατία από το φυσικό αέριο είναι 75% και σε περίπτωση εξεύρεσης και πετρελαίου το ποσοστό κέρδους θα ανέλθει στο 85%.

Με βάση τη συμφωνία που έγινε με την Noble, εναπόκειται στην εταιρεία και μόνο ν' αποφασίσει την εξόρυξη πρώτα φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Η εταιρεία επιλέγει φυσικό αέριο διότι στην περίπτωση του πετρελαίου αποτελέσματα για αποθέματα θα έχουμε πολύ αργότερα αφού πρώτα η εταιρεία θα δοκιμάσει σε οικόπεδο του Ισραήλ και μετά σε δικό μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Noble θα σφραγίσει τη γεώτρηση και η πλατφόρμα θα μεταφερθεί στο ισραηλινό οικόπεδο, για να επιστρέψει τους πρώτους μήνες του 2012 για την τελική γεώτρηση από την οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της ποσότητας προς τα πάνω.

Ανεβαίνουν οι μετοχές της Noble

Η είδηση, πάντως κάνει το γύρο του κόσμου. Μάλιστα τα θετικά νέα, τα οποία ανακοινώνονταν ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη, επηρέασαν θετικά με το άνοιγμα της Wall Street, τη μετοχή της Noble, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε ανοδική πορεία.

Μπαίνουμε στον ενεργειακό χάρτη

Για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης που ανοίγονται για την Κύπρο, τις σημερινές και τις επόμενες γενιές της, έκανε λόγο ο Πρόεδρος.

Όπως είπε, πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. «Η Κύπρος», πρόσθεσε «εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προοπτικές διανοίγονται, επίσης, στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο. «Η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο Πρόεδρος.

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία, ο Δημήτρης Χριστόφιας την κάλεσε εκ νέου να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής, να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί έμπρακτα για λύση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε σε όλους καλό νέο έτος, ενώ αναφερόμενος στις δυσμενείς προβλέψεις για το 2012, δήλωσε πως ίσως ο νέος χρόνος να είναι δύσκολος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, είτε αυτές είναι πολιτικές είτε οικονομικές. «Η δική μου απάντηση σε όλες τις προκλήσεις είναι η ενότητα και η συνεργασία, κατέληξε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

«Μελετούμε τα επόμενα βήματα»

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε παράλληλα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για το Φυσικό αέριο.

Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων που πρόσφατα έχει συσταθεί για τούτο το σκοπό. Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι διαδικασίες για τη δημόσια προκήρυξή του δεύτερου γύρου αδειοδότησης σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Ενθουσιασμένη η Noble Energy

Παράλληλα με την ανακοίνωση του Προέδρου, σε ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προέβη και η Noble Energy

Ο Πρόεδρος και Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, Charles D. Davidson δήλωσε ενθουσιασμένος. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Κυπριακό οικόπεδο 12. Αυτή είναι η πέμπτη στη σειρά ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble Energy και τους συνεταίρους μας στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεων μας να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο τονίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και παγκόσμια σημασία αυτής της λεκάνης».

Οπως πρόσθεσε η Noble Energy προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση για την ανάπτυξη αυτής της ανακάλυψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί την αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η Noble Energy λειτουργεί τη γεώτρηση κατέχοντας το 70% των μετοχών. Η Delek Drilling και η Avner Oil Exploration θα έχουν 15% η κάθε μια, νοουμένου ότι θα δοθεί η τελική έγκριση της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Τέλος, η εταιρεία Noble αναφέρει πως ''το φάσμα των πιθανοτήτων του αποθέματος είναι μεταξύ 75 και 25 εκατοστημόρια''.(sigmalive)