Η Τουρκία έτοιμη για εμπλοκή
Την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης αναμένει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για επέκταση της συμμετοχής της στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η στάση της Τουρκίας άλλαξε σημαντικά στην υπόθεση της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών, από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε τους 46 τούρκους πολίτες που κρατούνταν όμηροι.

Άλλαξε όμως και για έναν ακόμα λόγο: οι μάχες των τζιχαντιστών για ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο έχουν φτάσει στην κυριολεξία στην πόρτα της, στα σύνορα με την Συρία.

«Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι, δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός συμμαχίας» είπε πρόσφατα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει αυτό που για πολλούς είναι πλέον κοινό μυστικό: οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές.

Σχετικά με το «πράσινο φως» που αναμένει η κυβέρνηση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο αντιπρόεδρος, Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι θα καλύπτει «κάθε πιθανή απειλή και ρίσκο».

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές έχουν φτάσει στο σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη βόρεια Συρία.  Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερασπιστεί το μνημείο.

TοΒήμα