«Καμπανάκι» Μπάιντεν στην Τουρκία για τη συγκέντρωση εξουσιών
Tο «διαβρωτικό» χαρακτήρα που έχει η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μίας χώρας υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση κατηγορείται συχνά για αυταρχικές παρεκκλίσεις.

«Οι πρόγονοί μας, οι ιδρυτές (των ΗΠΑ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα. Εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε αυτό», είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκλέχθηκε τον Αύγουστο στη θέση αυτή για θητεία πέντε ετών και είχε διατελέσει για 11 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, δέχεται σφοδρή κριτική σχετικά με τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του και τη βούλησή του να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να αναφερθεί άμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας ότι δε βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης», επέμεινε.

ΑΜΠΕ