Καθοριστική η στάση της Τουρκίας για το κυπριακό
«Μία κίνηση της Τουρκίας μπορεί να λύσει το Κυπριακό» δήλωσε ο ελληνοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλήθεια».

Ειδικότερα, ο Μ.Κυπριανού είπε πως εάν η Τουρκία κάνει τη σωστή πολιτική κίνηση, τότε μέσα σε μια ημέρα μπορούν όλα να κινηθούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τόσο η ενταξιακή της πορεία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κεφαλαίων όσο και η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί ανάλογη με την κίνηση της Τουρκίας θα είναι και η κίνηση της Κύπρου.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, αντιλαμβανόμενη και αποδεχόμενη ότι λύση του συγκεκριμένου προβλήματος δεν σημαίνει μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της σημερινής κατάστασης.

Σε ερώτηση, εάν αυτή την περίοδο ασκούνται πιέσεις στην Κύπρο για άνοιγμα κάποιων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, είπε ότι αυτό που γίνεται κάθε φορά είναι κάποιες βολιδοσκοπήσεις με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να δεχθούμε το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων.

Για την προχθεσινή συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ και κατά πόσο η Λευκωσία υπολόγισε ενδεχόμενη αντίδραση της Άγκυρας σε αυτήν την κρίσιμη φάση του Κυπριακού, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καθήκον να προωθεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του οικονομικού.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε παράλληλα ότι προχωρεί και η επικύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με το Λίβανο, ενώ έχουν αρχίσει και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις με τη Συρία. Εξάλλου, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ εκτιμά ότι έχει επανέλθει η δυναμική στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» ο κύριος Ντάουνερ αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες τα πάνε πολύ καλά, κατά την έκφρασή του και προσθέτει ότι ο Μπαν Κι Μουν είναι ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της ενημέρωσης της οποίας τυγχάνει.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση της Γενεύης στα τέλη Ιανουαρίου εκφράζει την πεποίθηση πως θα είναι επιτυχής και ξεκαθαρίζει ότι σε αυτήν δεν πρόκειται να συμμετάσχουν η Ελλάδα και η Τουρκία, παρά μόνο όσοι συμμετείχαν και στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Δεν αποκλείει, ωστόσο, συμμετοχή των δύο χωρών σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ τονίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό είναι εντελώς ξεκάθαρη και ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τέλος, επεσήμανε ότι το περιουσιακό είναι η πιο δύσκολη πτυχή του Κυπριακού.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ