Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κέρι - Νταβούτογλου
Να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του Κυπριακού κάλεσε όλες τις πλευρές ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κέρι δήλωσε ότι «εδώ και μήνες, συνομιλούμε για την Κύπρο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και σιωπηρά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης. Οι πρέσβεις μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών, συνεχίζουν τη διαδικασία. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές σημειώνουν σημαντική πρόοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε καμία ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, ενώ οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων που απασχόλησαν τη συνάντησή τους, όπως Συρία, Ιράν, Ιράκ, Μέση Ανατολή και σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις  ο κ. Κέρι υποστήριξε ότι Ουάσιγκτον και 'Αγκυρα έχουν τους «ίδιους στρατηγικούς στόχους» και πρόσθες ότι με τον κ. Νταβούτογλου έχουν δουλέψει πολύ στενά σε πολλά θέματα, όπως το ζήτημα στις σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας, το πρόβλημα της Συρίας και άλλα διεθνή θέματα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι «ζωτικής σημασίας» για πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι Κέρι και Νταβούτογλου συζήτησαν το Κυπριακό και την «αμοιβαία δέσμευσή τους στο ζήτημα», τονίζοντας, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για να ανακοινωθεί, αλλά (το θέμα της Κύπρου) ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν». (ΑΜΠΕ)