Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου - Τσαβούσογλου
Πρόκριμα για τη συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνει στις 5-6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα ήταν η σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Οι διαφωνίες ήταν δεδομένες και σημαντικές, ειδικά στο θέμα της Κύπρου και των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό «διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε μεν τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ως εξελίξεις που «κλιμακώνουν την ένταση», αλλά απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας είπε πως αυτό «θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τη θέση της Τουρκίας και τις προϋποθέσεις συμμετοχής της στον μηχανισμό που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και σε αυτόν που επίκειται να δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένες τις απόψεις των Αμερικανών επί του θέματος που διατυπώθηκαν κι από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

«Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση για τις συνομιλίες και τη συνεργασία της με άλλα κράτη. Αλλά δεν μπορεί να έχει ισχύ κανένας περιορισμός στην ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο δεν θα μετάσχει η Τουρκία. Αυτά τα πράγματα κλιμακώνουν την ένταση. Πρέπει να συνεχιστεί η καλή πρόθεση. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου». Παρεμβαίνοντας ο Βενιζέλος είπε πως «είναι δεδομένη η πρότασή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

ΑΜΠΕ