Κύπρος: Ο ΔΗΣΥ μεγάλος κερδισμένος των βουλευτικών εκλογών
Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, εκτοπίζοντας το ΑΚΕΛ τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα κόμματα πήραν τα ακόλουθα ποσοστά: ΔΗΣΥ 34,27% -αύξηση 3,75%, ΑΚΕΛ 32,67% -αύξηση 1,36%, ΔΗΚΟ 15.77% -μείωση 2,22%, ΕΔΕΚ 8.93% -μείωση 0,03%, ΕυρωΚο 3.88% -μείωση 1,9% και Οικολόγοι 2.21% -αύξηση 0,25%. Σημαντικό πρέπει να θεωρείται το ποσοστό 1.08% που πήρε το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) το οποίο έγινε γνωστό από την αντιμεταναστευτική του εκστρατεία και θεωρείται ως ακροδεξιό κίνημα.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

Δημοκρατικός Συναγερμός 20 έδρες: επτά στη Λευκωσία, τέσσερις στη Λεμεσό, τέσσερις στην Αμμόχωστο, τρεις στη Λάρνακα, μία στην Κερύνεια και μία στην Πάφο.

ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις 19 έδρες: έξι στη Λευκωσία, πέντε στη Λεμεσό, τέσσερις στην Αμμόχωστο, δύο στη Λάρνακα, μία στην Πάφο και μία στην Κερύνεια.

Δημοκρατικό Κόμμα 9 έδρες: τρεις στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, μία στην Πάφο, μία στη Λάρνακα, μία στην Αμμόχωστο και μία στην Κερύνεια.

ΕΔΕΚ 5 έδρες: δύο στη Λευκωσία, μία στην Αμμόχωστο, μία στη Λεμεσό και μία στην Πάφο.

 υρωπαϊκό Κόμμα 2 έδρες: μία στη Λευκωσία και μία στην Αμμόχωστο.

Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές μία έδρα στη Λευκωσία.

Η κατανομή αυτή αφήνει ανοικτή την εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή, καθώς τα συγκυβερνώντα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 έδρες, μία λιγότερη από όσες χρειάζονται για να εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.

Το ποσοστό αποχής στις σημερινές εκλογές έφθασε στο 21,17%, ποσοστό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κύπρου και υπερδιπλάσιο από το ποσοστό αποχής στις προηγούμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό σε όλα τα κόμματα που αναζητούν και τα αίτια που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στην αποχή.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η Κύπρος να βγει από τα αδιέξοδα.

«Δημιουργείται δυναμική για μια νέα ισχυρή κοινωνικά πλειοψηφία η οποία δίνει στον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστικό πολιτικό λόγο. Η πίεση για να λυθούν κρίσιμα θέματα αυξάνεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. «Η κοινωνία», πρόσθεσε, «απαιτεί άμεσες λύσεις και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει το μήνυμα».

Ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και να στηρίξει κάθε απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση…Ενώνουμε δυνάμεις, επειδή τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Με δεδομένο πως το κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, οι πολίτες ζητούν να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγαλύτερη συλλογικότητα, αφήνοντας στην άκρη τους διχασμούς του παρελθόντος. Οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας αφορούν μόνο το παρόν και το μέλλον, όχι το παρελθόν», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τα ποσοστά που εξασφάλισε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Είπε επίσης ότι τα κυβερνώντα κόμματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει καν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, ενώ το ΑΚΕΛ πέτυχε κατά απόλυτο τρόπο τον στόχο που είχε θέσει: Να καταστεί πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, με αύξηση ποσοστών.

Πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στις ορθές θέσεις που το κόμμα παρουσίασε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο της κυβέρνησης Χριστόφια τα τελευταία τρία χρόνια.

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό αποχής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πολιτικά κόμματα και πρόσωπα συμπεριφέρονται με τρόπο που οδηγεί σε περισσότερη απαξίωση της πολιτικής, κυρίως ανάμεσα στους νέους.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ απέδωσε την απαξιωτική στάση της νεολαίας στην αφοριστική και ισοπεδωτική -όπως είπε- κριτική που ορισμένες πολιτικές δυνάμεις ασκούν στον πρόεδρο Χριστόφια. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για επιδίωξη της μέγιστης δυνατής ενότητας, προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

«Ως ΑΚΕΛ, αυτή είναι η υπόσχεση που δίνουμε προς τον κυπριακό λαό, να εργαστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για επίλυση του Κυπριακού, οικοδομώντας την Κύπρο του μέλλοντος», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην απώλεια σημαντικού ποσοστού εκλογικής δύναμης του κόμματος είπε ότι δεν ήταν μυστικό ότι το ΔΗΚΟ τον τελευταίο καιρό πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του, αφού κλήθηκε να διαχειριστεί τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

«Το ΔΗΚΟ πορεύθηκε προς τις εκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις και ανέλαβε κάθε πολιτικό κόστος που αναλογεί στη συνειδητή εναντίωση απέναντι στο μηδενισμό, την εύκολη κριτική και τον ανεύθυνο λαϊκισμό και τίμησε την ιστορία του, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό όφελος απέναντι στις Κασσάνδρες που μέχρι χθες προεξοφλούσαν στην κατάρρευσή του», είπε ο κ. Καρογιάν.

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΗΚΟ θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και θα εργασθεί σκληρά για τη διαμόρφωση των όρων της στρατηγικής για διεκδίκηση μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

«Θα ξεκαθαρίσει τους όρους και στόχους με τους οποίους η διακυβέρνηση θα προσαρμοσθεί στις ανάγκες μιας συλλογικής ανάκαμψης και θα προχωρήσει ως κυρίαρχη δύναμη του κέντρου στη δρομολόγηση στρατηγικής για την ανασυγκρότηση ενός νέου, ενιαίου, δυναμικού σύγχρονου κέντρου με πρωταγωνιστή το Κόμμα και με στόχο την απελευθέρωση και ανάπτυξη της Κύπρου», είπε ο κ. Καρογιάν.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι το Κίνημα διατήρησε τα ποσοστά του και παρέμεινε υπολογίσιμη δύναμη εντός και εκτός Βουλής.

«Παρά την ακραία πόλωση των τελευταίων εβδομάδων και παρά την πίεση που ασκήθηκε στον ενδιάμεσο χώρο, η ΕΔΕΚ πέτυχε να διατηρήσει τα ποσοστά της, οι βασικές της επιλογές να γίνουν αποδεκτές, η συνέπειά της να αναγνωρισθεί και η καθαρότητα της φωνής της να αξιολογηθεί θετικά», είπε ο κ. Ομήρου.

«Με ανανεωμένη την εντολή από τους πολίτες συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τις αξίες και τις αρχές μας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, για διασφάλιση της φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο, για λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη που να στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και για δίκαιη οικονομική πολιτική με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», κατέληξε ο κ. Ομήρου, απευθύνοντας προς τις πολιτικές δυνάμεις έκκληση για διάλογο και συναίνεση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το κόμμα του, παρά την απώλεια εκλογικής δύναμης και μιας έδρας, παραμένει στις επάλξεις. «Θα μας βρουν μπροστά τους και στα θέματα της οικονομίας και στο εθνικό θέμα, στο οποίο είναι βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες για να μας σερβίρουν λύσεις στην βάση των γνωστών υποχωρήσεων», είπε ο κ. Συλλούρης. Είπε επίσης ότι «η κατοχύρωση της παρουσίας του ΕυρωΚο στο πολιτικό σύστημα είναι η απάντηση σε όσους είδαν στο κόμμα μια ευκαιριακή προσωρινή παρουσία.

«Είναι η εξασφάλιση της παρουσίας μιας φωνής που σταθερά θα μάχεται υπέρ της προόδου της Κύπρου και θα στέκεται ενάντια σε όσους σχεδιάζουν αντεθνικές λύσεις», είπε ο κ. Συλλούρης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η βραδιά τελειώνει με θετικό πρόσημο για τους Οικολόγους, επειδή όχι μόνο παραμένουν στη Βουλή με μια έδρα, αλλά και αύξησαν το ποσοστό τους.

Πρόσθεσε ότι από αύριο οι Οικολόγοι αρχίζουν δουλειά, με τη δέσμευση να συνεχίσουν να εργάζονται για τον πολίτη, την κοινωνία και τη δικαίωση της πατρίδας.

Όσον αφορά στο θέμα της προεδρίας ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι είναι θετικοί και πάντα ανοικτοί στο διάλογο και θα λάβουν «με σοβαρότητα και ενότητα τη σωστή απόφαση, στον κατάλληλο χρόνο».

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τα ποσοστά και οι 56 έδρες στη Βουλή κατανέμονται στα κόμματα ως ακολούθως:

Εγγεγραμμένοι 531.463

Εγκυρα ψηφοδέλτια 404.577 96,73%

Ακυρα 8.701 2,08%

Λευκά 4.969 1,19%

Αποχή 113.216 21,27%

ΔΗΣΥ 34,28% +3,76%

ΑΚΕΛ 32,27% +1,36%

ΔΗΚΟ 15,76% -2,22%

ΕΔΕΚ 8,93% -0,003%

ΕΥΡΩ.ΚΟ 3,88% -1,91%

Οικολόγοι 2.21% +0,25%

Με βάση τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

Δημοκρατικός Συναγερμός 20 έδρες: 7 στη Λευκωσία, 4 στη Λεμεσό, 4 στην Αμμόχωστο, 3 στη Λάρνακα, μία στην Κερύνεια και μία στην Πάφο.

ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις 19 έδρες: 6 στη Λευκωσία, 5 στη Λεμεσό, 4 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα, 1 στην Πάφο και 1 στην Κερύνεια.

Δημοκρατικό Κόμμα 9 έδρες: 3 στη Λευκωσία, 2 στη Λεμεσό, 1 στην Πάφο, 1 στη Λάρνακα, 1 στην Αμμόχωστο και 1 στην Κερύνεια.

ΕΔΕΚ 5 έδρες: 2 στη Λευκωσία, 1 στην Αμμόχωστο, 1 στη Λεμεσό και 1 στην Πάφο.

Ευρωπαϊκό Κόμμα 2 έδρες: 1 στη Λευκωσία και 1 στην Αμμόχωστο.

Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές μία έδρα στη Λευκωσία.

Ανά επαρχία, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στη Λευκωσία:

Δησύ: 34,5%

Ακέλ: 31,8%

Δήκο: 15,7%

Εδέκ: 7,9%

Ευρωκό: 4,3%

Οικολόγοι: 3,2%

Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 2,4%

Στη Λεμεσό:

Δησύ: 32,7%

Ακέλ: 30,7%

Δήκο: 17,6%

Εδέκ: 11,2%

Ευρωκό: 3,8%

Οικολόγοι: 2%

Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 1,9%

Στην Αμμόχωστο:

Δησύ: 40,2%

Ακέλ: 37%

Δήκο: 9,9%

Εδέκ: 5,4%

Ευρωκό: 3,9%

Οικολόγοι: 1,6%

Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 2%

Στη Λάρνακα:

Ακέλ: 35,9%

Δησύ: 34,4%

Δήκο: 15,1%

Εδέκ: 8,5%

Ευρωκό: 2,9%

Οικολόγοι: 1,2%

Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 2%

Στην Πάφο:

Δησύ: 25,6%

Ακέλ: 24,1%

Δήκο: 23,3%

Εδέκ: 19,3%

Ευρωκό: 2,9%

Οικολόγοι: 1,1%

Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 3,7%

Στην Κερύνεια:

Ακέλ: 35,9%

Δησύ: 28,4%

Δήκο: 21,5%

Εδέκ: 5,7%

Ευρωκό: 4,4%

Οικολόγοι: 2,1%

Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 1,8%