Με αντιθέσεις η πορεία προς τη συνάντηση της 18ης Νοέμβρη
Αντίθεση εκφράστηκε μέσω του Τύπου για το κυπριακό πρόβλημα μεταξύ των τοποθετήσεων του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγεμέν Μπαγίς, και της απάντησης σε αυτές του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»: «Η αντιμετώπιση της Ε.Ε. προς τη βόρεια Κύπρο πρέπει να είναι ανάλογη με την αντιμετώπιση της Ταϊβάν». «Δεν αναμένουμε διπλωματική αναγνώριση, θέλουμε μόνο οι άνθρωποι να κάνουν απευθείας εμπόριο» είπε κι επισήμανε πως «Εάν οποιαδήποτε αεροπορική εταιρία αρχίσει να πετά στο “αεροδρόμιο Ερτζιάν”, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να ανοίξουμε όλα μας τα λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα». «Ο ήλιος ανατέλλει σε αυτό το νησί, πάνω από δύο διαφορετικά κράτη, με δύο διαφορετικούς προέδρους, εκλεγμένους προέδρους, δύο διαφορετικά εκλεγμένα κοινοβούλια, δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, δύο διαφορετικά συστήματα υγείας, δύο διαφορετικές οικονομίες».

Απαντώντας στις δηλώσεις Εγ.Μπαγίς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της επαρχίας Αμμοχώστου και Μητρόπολης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, με θέμα «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Τούρκου αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς στο Ευρωκοινοβούλιο, περί δύο κρατών και δύο λαών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε οτι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά προϊόντων προς της ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος δεν είναι «δώρο- άδωρο», όπως λέγεται από κάποιους. «Πρόσφατα, προβήκαμε στην εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη αυτήν τη χρονική στιγμή για λύση του Κυπριακού» είπε ενώ τόνισε ότι «η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη για τη λύση και όσοι μας αμφισβητούν, ας μας δοκιμάσουν και θα εκπλαγούν». «Δυστυχώς - συμπλήρωσε - οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς στο Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή.».

 

Νέα συνάντηση έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Οπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 15:30 και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ.