Ο περιστρεφόμενος "δερβίσης με τη μάσκα" της πλατείας Ταξίμ
Η εικόνα του να στροβιλίζει γύρω από τον εαυτό του, φορώντας την παραδοσιακή φούστα των δερβίσηδων και την αντισφυξιογόνο μάσκα - “ασπίδα” στα δακρυγόνα και τη “βαριά” ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης - κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ο Ζιγιά Αζάζι (Ziya Azazi) δεν είναι απλώς ένας διαδηλωτής που “επιστράτευσε” τον χορό των σούφι ως ένα μέσο διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ένας “στρατευμένος” χορογράφος και χορευτής, ένας σύγχρονος περιστρεφόμενος δερβίσης, που χρησιμοποιεί την τέχνη του για να στείλει το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όσους κατέβηκαν στον δρόμο, στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες τουρκικές πόλεις, αλλά και να καλέσει τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζιγιά Αζάζι και προσπάθησε να αποκαλύψει τον ... δερβίση πίσω από τη μάσκα.
Γεννημένος στην Αντιόχεια (Antakya) της Τουρκίας, με τουρκο-συριακή καταγωγή, ο Ζιγιά Αζάζι ζει από το 1994 στη Βιέννη, έχοντας μάλιστα αποκτήσει την αυστριακή υπηκοότητα. Όμως, από ό,τι φαίνεται ένα μέρος της ψυχής του θα είναι για πάντα στη γενέθλια χώρα, αφού μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα, πήρε το πρώτο αεροπλάνο για Τουρκία. “Το Σάββατο, καθώς παρακολουθούσα στις ειδήσεις τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, όλο αυτό το μεγαλειώδες πλήθος, πήρα την απόφαση να έρθω εδώ. Αμέσως σήκωσα το τηλέφωνο και έκλεισα εισιτήριο για την επόμενη πτήση” μας εξηγεί.
Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, όπου από την Κυριακή ο Ζιγιά Αζάζι και η μικρή ομάδα που τον συνοδεύει – μεταξύ αυτών και μία συνεργάτιδά του που βιντεοσκοπεί το χορό του – τον κοιτούν κατάπληκτοι να στροβιλίζεται απερίσπαστος, με το βλέμμα υψωμένο στον ουρανό, όπως προστάζει ο εκστατικός χορός των Μεβλεβί.
“Οι διαδηλωτές προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο – πολιτικό ή θρησκευτικό – από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες κι όλοι μαζί συγκροτούν το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της τουρκικής κοινωνίας” εξηγεί, τονίζοντας πως η αρμονική συνύπαρξη απαιτεί “να ζούμε ο ένας πλάι στον άλλο” και σημειώνοντας με έμφαση πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι ανήκουμε στην ίδια γη, αυτή από την οποία προερχόμαστε και σε αυτή στην οποία θα καταλήξουμε... Όσο για την αντισφυξιογόνο μάσκα που φορά στο πρόσωπό του και η οποία είναι ο λόγος για τον οποίο τού έχουν προσδώσει το προσωνύμιο “ο δερβίσης με τη μάσκα” λέει πως “στην αρχή χόρευα χωρίς αυτήν, αλλά η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική από τα δακρυγόνα των αστυνομικών κι επειδή τίποτα δεν θα μπορούσε να με σταματήσει, την έβαλα”.
Ο Ζιγιά Αζάζι ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αυστρία – σήμερα είναι η τελευταία του μέρα στην Κωνσταντινούπολη - αλλά δεν φεύγει με “άδεια χέρια”. Στις αποσκευές του θα μεταφέρει πλούσιο φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, με το οποίο θα “ντύσει” ένα βίντεο κλιπ που ετοιμάζει για τα όσα βίωσε στην πλατεία Ταξίμ και τις γύρω συνοικίες προκειμένου να μεταφέρει ακόμη πιο μακριά το μήνυμα: “Sen De Gel” (Έλα κι εσύ).
Για τον σκοπό αυτό, ο Ζιγιά Αζάζι, με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών του, έχουν δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα στο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με την ίδια επωνυμία (https ://www.facebook.com/sakince.sendegel) καλώντας όλους να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των Τούρκων διαδηλωτών.
Ο τουρκο-συριακής καταγωγής χορογράφος και χορευτής, από τα τέλη της δεκαετίας του '90 έως σήμερα έχει βάλει την προσωπική του καλλιτεχνική “σφραγίδα” στο χορό των σούφι κι έχει δώσει πάρα πολλές παραστάσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ