Οπαδός της Χρυσής Αυγής ο δολοφόνος του Κερατσινίου
Στον εισαγγελέα Πειραιά αναμένεται να οδηγηθεί ο 45χρονος -και όχι 55χρονος, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό- που ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι, εναντίον 34χρονου στο Κερατσίνι.

Κατά την προανάκριση, ο συλληφθείς, σύμφωνα με την αστυνομία, παραδέχθηκε ότι ανήκει ιδεολογικά στη Χρυσή Αυγή, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις.
Με εντολή του εισαγγελέα, η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Μεσογείων, με αφορμή το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο στο Κερατσίνι.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο άτυχος 34χρονος, που ανήκε στον αριστερό χώρο και ήταν γνωστός στην περιοχή, καθώς ο πατέρας του ήταν πρώην μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, διαπληκτίστηκε με κάποιον σε καφετέρια, επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60, στην Αμφιάλη. Στην προσπάθειά του να πάρει τη μοτοσικλέτα του για να πάει σπίτι του, δέχθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 15 ατόμων με φόρμες παραλλαγής. Ξαφνικά ΙΧ αυτοκίνητο διασχίζοντας αντίθετα το δρόμο, στον οποίο βρισκόταν η καφετέρια, όπου έγινε η συμπλοκή, σταμάτησε και τότε ο οδηγός του βγήκε και τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον 34χρονο στο στήθος.

Πριν το θύμα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πρόλαβε να υποδείξει σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, που είχαν φτάσει στο σημείο της συμπλοκής, τον άνθρωπο που τον μαχαίρωσε.

Αριστερές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για τις 5 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ζαρντέν στην Αμφιάλη, ενώ σε ανακοίνωσή της η κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή κάνει λόγο για οργανωμένη επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής.

«Ο Παύλος Φύσσας, αντιφασίστας, δολοφονήθηκε με μαχαιριές τα ξημερώματα στην Αμφιάλη έπειτα από οργανωμένη επίθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η ομάδα των σαράντα νεοναζί της Χρυσής Αυγής έστησε καρτέρι σε πολυμελή παρέα νέων αντιφασιστών που βρίσκονταν χθες βράδυ στη καφετέρια Κοράλλι στην Αμφιάλη. Φορούσαν μαύρα ρούχα, είχαν γάντια στα χέρια και σιδηρογροθιές και λειτουργούσαν με εντολές υπεύθυνων ως παραστρατιωτικό σώμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Χρυσή Αυγή, από την πλευρά της, με ανακοίνωση, καταδίκασε απερίφραστα το έγκλημα στο Κερατσίνι και διέψευσε κατηγορηματικά όσους την εμπλέκουν στο γεγονός.
«Είναι άθλιοι και αχρείοι όχι μόνο για τα ασύστολα ψεύδη και τις συκοφαντίες τους, αλλά και γιατί εκμεταλλεύονται ένα γεγονός τραγικό για να πολιτικολογήσουν, να πάρουν ψήφους και να διχάσουν την ελληνική κοινωνία. Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη στην οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν όλοι οι ψεύτες και επαγγελματίες υβριστές μας, αλλά και όσοι κακόβουλα αναπαράγουν τις αθλιότητές τους» τονίζεται στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

Αντιδράσεις κομμάτων

"Η άγρια δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα αποτελεί κορύφωση της εγκληματικής δράσης των ακροδεξιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής, στη χώρα μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και η απόλυτη καταδίκη τους, χωρίς επικινδύνους συμψηφισμούς». Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει παράλληλα ότι «οι τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό», ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα ερωτήματα απέναντι στα οποία καλούνται όλοι να απαντήσουν «είναι ποιος οπλίζει το δολοφονικό χέρι των ακροδεξιών φασιστών, πόσο βοηθούν στην αντιμετώπισή τους η επίκληση, από τα πιο επίσημα χείλη, της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων που τελικά ξεπλένει τη φασιστική Χρυσή Αυγή και χτυπά την δημοκρατία». Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί «κάθε δημοκράτη πολίτη να πάρει μέρος στη σημερινή αντιφασιστική διαμαρτυρία στις 6.00 μμ στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν -οδός Π. Τσαλδάρη)» και καταλήγει: «οι τυχόν απόπειρες αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό».
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν μαζικά και αποφασιστικά τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι από φασίστες της Χρυσής Αυγής. Η εγκληματική και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αποθρασύνεται από την πολύμορφη στήριξη που της παρέχουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα μεγαλοσυμφέροντα, που τη γέννησαν και τη θρέφουν, για να επιτίθεται σε όσους παλεύουν, σηκώνουν κεφάλι, να επιτίθεται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
«Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη δολοφονική δράση των ναζιστών. Τα σωματεία των εργαζομένων, οι μαζικοί φορείς σε πόλεις και ύπαιθρο, οι λαϊκές επιτροπές μπορούν να απομονώσουν τους θρασύδειλους δολοφόνους της Χ.Α. και να προστατεύσουν τον λαό από το δηλητήριο και τη δράση τους. Να δυναμώσουν τη λαϊκή συμμαχία για να μπει τέρμα στη δράση των ναζί και του συστήματος που τους θρέφει» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλεί στην πορεία στην Αμφιάλη 5 μμ σημειώνει: "Ήταν θέμα χρόνου. Μπορεί να μη θρηνήσαμε νεκρό στην μαφιόζικη επίθεση ενάντια στο συνεργείο του ΚΚΕ στο Πέραμα, θρηνούμε όμως δυο μέρες μετά! Το στήσιμο ίδιο με το Πέραμα. Ομάδες που έρχονται ειδοποιημένες, που εμφανίζονται στο χώρο της δολοφονίας με την συνοδεία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που είναι έτσι κι αλλιώς διαρκώς παρόντες στην συγκεκριμένη περιοχή, και χτυπάνε! Προαναγγέλλοντας μάλιστα τα χτυπήματα. Μόνο που αυτή την φορά δεν λάθεψαν. Δυο μαχαιριές, η μία ίσια στην καρδιά!".

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο της Χρυσής Αυγής» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. «Το κράτος με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί, αποτελεσματικά, τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν οι πάντες» πρόσθεσε.

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει άμεσα και στο ακέραιο το καθήκον της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις «να υψώσουμε φραγμό στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας», τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία χρειάζεται σταθερότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από όλους». «Είμαστε οι πρώτοι που καταδικάσαμε την ωμή βία που προέρχεται από το χώρο της Χρυσής Αυγής. Είμαστε οι πρώτοι που τους αποκαλέσαμε νεοναζί. Η βία δεν θα περάσει. Η στρατηγική της έντασης δεν θα περάσει», τόνισε.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη στυγερή δολοφονία του τριαντατετράχρονου στο Κερατσίνι:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη στυγερή δολοφονία ενός συμπολίτη μας από συμμορίτικη ομάδα και δράστη που ομολογεί ότι είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ναζιστικής αντίληψης του μίσους που εκτρέφει και προωθεί η Χρυσή Αυγή και οδήγησαν σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, για το οποίο οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Αυτή την ώρα χρειάζεται αυτοσυγκράτηση για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας και της κοινωνικής ομαλότητας».

«Μετά τα κηρύγματα και τις πράξεις βίας της Χρυσής Αυγής κατά και Ελλήνων πολιτών, φθάσαμε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χ.Α. Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν πια την ζωή των Ελλήνων πολιτών. Η ΧΑ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: ως μία εγκληματική οργάνωση που στρέφεται κατά της ζωής ξένων αλλά και Ελλήνων πολιτών» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Την ανάγκη "θεσμικής ασφυξίας" της Χρυσής Αυγής και της εξάρθρωσης των φασιστικών παρακρατικών μηχανισμών για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δράση της, υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της με την οποία καταδικάζει το δολοφονικό περιστατικό στην Αμφιάλη. «Ήταν αναμενόμενο ότι η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής, οι ξυλοδαρμοί και οι τραμπουκισμοί των στελεχών και των μελών της, σύντομα θα οδηγούσαν σε κλίμα πολιτικών δολοφονιών», τονίζει η ΔΗΜΑΡ, ενώ επισημαίνει ότι «αποδεικνύεται και με αυτό το τραγικό περαστικό η αξία της πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη στην προηγούμενη κυβέρνηση να φέρουν αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή και για την αντιμετώπιση και της Χρυσής Αυγής».

Η ανακοίνωσή αναφέρεται ακόμη στην αναγκαιότητα να γίνουν γνωστές οι συνθήκες δολοφονίας του 34χρονου και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. «Οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και το χθεσινό ρατσιστικό παραλήρημα στη βουλή καταδεικνύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ. 

Τη δημιουργία ενός «πατριωτικού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη μαύρη συμμαχία» από όλους τους Έλληνες δημοκράτες, προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Όσο οι ναζιστές, με παραινέσεις πολιτικών και "δημοσιογράφων", ετοιμάζονται να αναρριχηθούν στην εξουσία σαν νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης των δανειστών, τόσο θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους ρόλο» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την άνανδρη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα. Ωστόσο το πρώτο πρόβλημα, δεν είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η Χ.Α. Το μέγιστο πρόβλημα για τη Δημοκρατία, είναι το ότι ο κ. Μιχαλολιάκος δεν ελέγχει τον στρατό των ατάκτων που ο ίδιος δημιούργησε. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου, υποχρεούνται αυτές τις στιγμές να αναλάβουν ρόλο θεματοφύλακα της κοινωνικής ειρήνης. Ο ΛΑ.Ο.Σ καταδικάζει πέρα από την αναίσχυντη δολοφονία και κάθε πράξη που οδηγεί σε πυροδότηση ανεξέλεγκτων καταστάσεων».