Πόλωση στην Τουρκία ένα 24ωρο πριν τις εκλογές

Όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών στην Τουρκία, η πόλωση αυξάνεται και η ένταση κορυφώνεται.
Παρόλ' αυτά, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δυσκολεύονται να καταγράψουν την πραγματικότητα των εκλογών καθώς πολλοί είναι αυτοί που τους παραπλανούν δηλώνοντας αναποφάσιστοι. Αυτό που παρατηρείται ωστόσο είναι ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παρά τις προβλέψεις ότι έχει μια συνεχή καθοδική πορεία εξακολουθεί να διατηρεί ψηλά ποσοστά και να έχει φανατικούς υποστηρικτές οι οποίοι υποστηρίζουν έντονα ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να διοικήσει την Τουρκία. Αν μάλιστα κάποιος τολμήσει να κατηγορήσει τον ιδρυτή του κόμματος, Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για μεγαλομανία και αυταρχισμό η απάντησή τους είναι άμεση: "Μόνο ένας ηγέτης σαν τον Ερντογάν μπορεί να διοικήσει τους Τούρκους, δεν γίνεται αλλιώς".

Από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν έχει και αυτούς που τον μισούν φανατικά, τόσο αυτόν όσο και το κόμμα του, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που οι άλλοτε ορκισμένοι εχθροί του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) σήμερα όχι μόνο δεν το πολεμούν αλλά του δίνουν και χώρο να δράσει ως η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το σκηνικό που δημιουργείται είναι πρωτοφανές για την Τουρκία καθώς το HDP ήταν μέχρι σήμερα το κόμμα του περιθωρίου που εκπροσωπούσε φανατικούς Κούρδους και τώρα κάνει ξαφνικά το άνοιγμά του και παίρνει ψήφους όχι μόνο από Κούρδους αλλά και από Τούρκους οι οποίοι το βλέπουν ως το κόμμα που θα τους σώσει από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κουρδικοί χοροί στις πλατείες

Τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί το HDP ότι θα μπορούσε να βρίσκεται επί τόσες μέρες με το περίπτερό του στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με τους οπαδούς του να χορεύουν κουρδικούς χορούς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες γίνεται ακόμη λόγος και για συμμαχία του φιλοκουρδικού κόμματος όχι με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) αλλά και με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP), στην περίπτωση που αποτύχει το ΑΚΡ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και χρειαστεί να γίνει κυβέρνηση συνασπισμού. Ασφαλώς ένα τέτοιο σενάριο έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα, ωστόσο είναι αξιοπρόσεκτο το ότι για πρώτη φορά συζητείται ένα σενάριο στο οποίο να προβλέπεται συνεργασία του φιλοκουρδικού κόμματος με το ακροδεξιό κόμμα με στόχο τον παραμερισμό του ΑΚΡ.

Σήμερα μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χρησιμοποίησε αυτό το σενάριο για να χτυπήσει το φιλοκουρδικό κόμμα. "Το ΗDΡ είπε ότι μπορεί να κάνει συμμαχία και με ΜΗΡ. Μπορείτε να το φανταστείτε, σημαίνει πως η ψήφος που δώσατε στο ΜΗΡ ή το  CHP πάει στο ΗDP", είπε ο Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και συνέδεσε το φιλοκουρδικό κόμμα για άλλη μια φορά με το ΡΚΚ. "Κάνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μου. Οι ψήφοι που δίνονται στο HDP είναι ως νά έχουν δοθεί στο ΡΚΚ", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Η... πατσαβούρα του Ερντογάν

Και ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα τα έβαλε και πάλι με τον φιλοκουρδικό κόμμα και τον αρχηγό του Σελαχατίν Ντεμιρτάς. "Δεν είναι αυτό το χαριτωμένο παιδί που είχε καλέσει τους Κούρδους αδελφούς μου στους δρόμους και σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα 50 άτομα;", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για τον Ντεμιρτάς θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 6-7 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Τουρκία.
Πάντως βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας είναι και το Συριακό στο πλαίσιο των κατηγοριών εναντίον του ΑΚΡ για στρατιωτική βοήθεια στην Αλ Κάιντα της Συρίας η οποία πολεμά τον Άσαντ. Η συζήτηση για τα `φορτηγά της ΜΙΤ` κυριάρχησε καθώς η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ επανέφερε το θέμα ενάμισι χρόνο μετά δημοσιεύοντας βίντεο που έδειχνε ότι μέσα στα φορτηγά της ΜΙΤ που είχε σταματήσει τότε η στρατοχωροφυλακή υπήρχε οπλισμός. "Βάλλαχι μπίλαχι ορκίζομαι ότι τα φορτηγά της ΜΙΤ πήγαιναν στους Τουρκομάνους της Συρίας", είπε σήμερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ωστόσο εδώ μπαίνει και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου για το οποίο κατηγορείται έντονα το ΑΚΡ καθώς ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ ο οποίος έγραψε το θέμα στην Τζουμχουριέτ διώκεται από τον Τούρκο Πρόεδρο και ζητάται να καταδικαστεί σε δις ισόβια. "Δεν πρόκειται να τον αφήσω έτσι", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ακόμη τους New York Times που έγραψαν για το θέμα με τίτλο "Μαύρα σύννεφα πάνω από την Τουρκία" ως μια πατσαβούρα.

Όσο για τις χρυσές τουαλέτες που επί τρεις ημέρες είχε γίνει μέγα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας τελικά έκλεισε αφού ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι δεν είναι χρυσές όπως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε. Οι διάλογοι μεταξύ τους έριξαν κατά πολύ το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η προεκλογική εκστρατεία είναι στο αποκορύφωμά της, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με σημαίες των κομμάτων, ανάκατα, δύο και τριών κομμάτων μαζί, απλωμένες σε σχοινιά. Γιγαντοαφίσες κρέμονται στις λεωφόρους και στις στάσεις των λεωφορείων, ενώ τα προεκλογικά αυτοκίνητα των κομμάτων περνούν συνέχεια παίζοντας τα τραγούδια των κομμάτων που έχουν γραφτεί ειδικά γι αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Η πιο εντυπωσιακή και δαπανηρή εκστρατεία είναι του ΑΚΡ, ενώ αυτό φαίνεται και από τις διαφημίσεις του στην τηλεόραση που μοιάζουν με μικρά φιλμάκια υπερπαραγωγής.

Πηγή: KYΠΕ