Στην "επενδυτική βαθμίδα" της Moody΄s η Τουρκία
Στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μετέφερε η Moody΄s Investors το αξιόχρεο της Τουρκίας, με την αναβάθμιση να αντανακλά τη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών και των δημόσιων οικονομικών αλλά και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν με τον καιρό τις εξωτερικές αδυναμίες της χώρας.

Αναλυτικότερα, η Moody΄s αναβάθμισε την αξιολόγηση των τουρκικών ομολόγων κατά μία βαθμίδα σε "Baa3", από "Ba1", με outlook "σταθερό".

"To σταθερό outlook αντανακλά την άποψή μας πως η κυβέρνηση θα είναι προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα οικονομικά της", ανέφερε η Sarah Carlson, αναλύτρια της Moody΄s. Η ίδια εκτίμησε πως η πρόοδος στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα μειώσει την ευαισθησία της Τουρκίας στα σοκ των αγορών. Ο οίκος σημείωσε επίσης πως το φορτίο χρέους της Τουρκίας έχει ελαττωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36% του ΑΕΠ από τις αρχές του 2009, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά την αναβάθμιση. Ειδικότερα, το δολάριο υποχώρησε στις 1,8252 λίρες από 1,8373 λίρες πριν την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η κίνηση της Moody΄s έρχεται έξι μήνες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από την Fitch Ratings σε κλίμακα "investment grade". Η Moody΄s δεν είχε εντάξει την Τουρκία στην επενδυτική βαθμίδα από το 1992. Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s Ratings Services αναβάθμισε το Μάρτιο την Τουρκία σε ΒΒ+, ένα επίπεδο κάτω από το investment grade.

Στην έκθεσή της η Moody΄s σημειώνει πως η ικανότητα της Τουρκίας να χρηματοδοτεί το χρέος της υποβοηθάται από το γεγονός ότι ένα ολοένα συρρικνούμενο μερίδιο του χρέους της είναι αποτιμημένο σε ξένο νόμισμα. Τα κυβερνητικά έσοδα της Τουρκίας ακολουθούν ανοδική πορεία από το 2009, σημειώνει η Moody΄s.

Ωστόσο, ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι το διόλου ευκαταφρόνητο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τον οίκο. Αν το τουρκικό έλλειμμα επιδεινωθεί ραγδαία ή αν υπάρξει μια μόνιμη διακοπή των ροών ξένων κεφαλαίων προς την Τουρκία, δεν αποκλείεται υποβάθμιση της Τουρκίας από την Moody΄s.
Πηγή:www.capital.gr