Συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια του Κυπριακού
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, στη Γενεύη.

Σε δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για νέα συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, ωστόσο, ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες, η οποία όπως εκτίμησε, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι θετική. Μέχρι τότε, εξέφρασε την ελπίδα, να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία και οι δύο ηγέτες να επιδείξουν καλή θέληση για να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την βαθιά εκτίμησή του στο πρόσωπο των δύο ηγετών για το γεγονός ότι μετέβησαν στη Γενεύη για να τον συναντήσουν και όπως είπε, κατά τη συνάντηση διαπίστωσε την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, παρά το πρόβλημα που προέκυψε με την υγεία του κ. Έρογλου. Εκτίμηση του γ.γ. ήταν πως οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου συνεχίζουν τις εντατικές προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, καταφέρνοντας μάλιστα να έρθουν πιο κοντά μέσω γεφυρωτικών προτάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς οι απευθείας συνομιλίες, καθώς και την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πακέτου, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητά του να προτείνει εμπειρογνώμονες για το «καυτό» κεφάλαιο του περιουσιακού, με στόχο να βοηθήσει στην υπερπήδηση των όποιων εμποδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαν Κι Μουν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε εντατικοποίηση των συναντήσεών τους το επόμενο διάστημα, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως θα βρίσκεται στο πλευρό τους παρέχοντας στήριξη στο όλο εγχείρημα.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της δήλωσης, δεν έγιναν δεκτές ερωτήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνοδευόταν από τον Προεδρικό Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου και τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Ντάουνερ: Το όνειρο της επανενωμένης Κύπρου

Ερωτηθείς κατά την άφιξή του στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, λίγο πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, απάντησε χαρακτηριστικά: «Είδα όνειρο μια επανενωμένη Κύπρο».

Ο κ. Ντάουνερ συνοδευόταν από την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, και τη διευθύντρια Ευρώπης στο τμήμα πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ (και πρώην ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Προσερχόμενος στα γραφεία του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ντάουνερ. «Εμείς», είπε, «αυτό ονειρευόμαστε (μια επανενωμένη Κύπρο) εδώ και 36 χρόνια». Μετά από λίγο έφθασε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συνοδευόμενος από τη διαπραγματευτική του ομάδα.

Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε οδικό χάρτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συνομιλίες ήταν «θετικές» και η τουρκική πλευρά «επέδειξε δημιουργική στάση» την οποία «εκτίμησε ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Επικαλούμενο τις ίδιες πηγές το πρακτορεί μετέδωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας «επέδειξε στάση χρονοτριβής». Τονίζει τέλος ότι υπήρξε σχετικά τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ