Συνάντηση Δημήτρη Χριστόφια με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
property="content:encoded">

Η τ/κ πλευρά δεν απέρριψε αλλά ούτε αποδέχθηκε την αναθεωρημένη πρόταση της ε/κ πλευράς για την εκτελεστική εξουσία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το πέρας των σημερινών συνομιλιών του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

 

Ερωτηθείς αν η τ/κ πλευρά δέχθηκε την πρόταση της ε/κ πλευράς ο κ. Χριστόφιας είπε: «Δεν την απέρριψε. Η τ/κ πλευρά δεν απέρριψε την πρόταση μας, τη συζητά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι την αποδέχτηκε».

 

Απαντώντας στο εάν η πρόταση για την εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου είναι ετεροβαρής προς τη δική μας πλευρά, καθώς η συμμετοχή των Ε/κ στην εκλογή του Τ/κ Αντιπροσώπου θα είναι σταθμισμένη, ενώ η συμμετοχή των Τ/κ θα είναι μια ψήφος ένας άνθρωπος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η πρόταση είναι στη βάση ότι το 20% του πληθυσμού είναι Τουρκοκύπριοι.

 

«Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει δίκαιη κατά τη δική μου αντίληψη, τοποθέτηση σε ό,τι αφορά στο βάρος της ψήφου των πολιτών που αφορούν την εκλογή του Τ/κ Αντιπροέδρου που θα είναι σε ένα μέρος της θητείας, Πρόεδρος. Δηλαδή μιλούμε για την εκ περιτροπής προεδρία», διευκρίνισε ο Πρόεδρος.

 

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «οι ψήφοι για τον Ε/κ θα είναι όσοι είναι οι ψήφοι των Ελληνοκύπριων, τόσοι θα μετρούν, αλλά θα μετρήσει και το 20% των Τουρκοκυπριακών ψήφων».

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως κατά την επόμενη συνάντηση πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα των εξωτερικών σχέσεων και τη μεθεπόμενη θα αρχίσει η συζήτηση του περιουσιακού.

 

Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος κατά τη σημερινή ημέρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε «ότι υπάρχουν συγκλίσεις, υπάρχουν θετικά στοιχεία πάνω στο τραπέζι σε ό,τι αφορά στη διακυβέρνηση, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε τελικό αποτέλεσμα».

 

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν κλείσει ούτε στην επόμενη συνάντηση το θέμα εκτελεστική εξουσία, ο κ. Χριστόφιας είπε πως αυτό σημαίνει ότι θα πάει στο πακέτο των ζητημάτων που δεν έχουν κλείσει.

 

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα υπάρξει ένας νέος γύρος συζήτησης, είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται.

 

Σε σχέση με τις δηλώσεις των δύο ηγετών νωρίτερα σήμερα για την εμπλοκή των ξένων, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «είναι πάγια μας θέση ότι το μεγαλύτερο βάρος για την τραγωδία μας, για τη δημιουργία του Κυπριακού προβλήματος αλλά και για να γίνει τόσο σύνθετο, έχουν οι δράσεις και οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων, των ξένων παραγόντων».

 

Από την άλλη, πρόσθεσε, είναι γνωστή και η θέση του κ. Ταλάτ όχι απλώς για εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, αλλά και για επιδιαιτησία.

 

Από την πλευρά του ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, πάνω στις προτάσεις που έχουν καταθέσει και ανταλλάξει οι δύο πλευρές.

 

Ο κ. Ζεριχούν είπε πως οι δυο ηγέτες είχαν την καθιερωμένη για μια ώρα πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους, στην παρουσία των δυο συμβούλων τους, και ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των πέντε επόμενων συναντήσεων των δυο ηγετών.

 

Είπε πως συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου στις 3 το απόγευμα οπόταν θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης ενώ θα συζητήσουν ένα άλλο κεφάλαιο αυτό των εξωτερικών σχέσεων, το οποίο, όπως είπε ο κ. Ζεριχούν είχαν συζητήσει και πριν μια εβδομάδα.

 

Ανέφερε εξάλλου πως οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 22 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί για να συζητήσουν το περιουσιακό. Επίσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις για τις 27 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί, στις 2 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα και στις 6 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί.

 

Ερωτηθείς εάν η τ/κ πλευρά έχει αποδεχθεί τις προτάσεις που κατέθεσε η ε/κ πλευρά για την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Ζεριχούν επανέλαβε πως συζήτησαν τις προτάσεις του κάθε ενός και πως είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και πρόσθεσε: «νομίζω ότι τις λεπτομέρειες πρέπει να τις πάρετε από τα ίδια τα μέρη».

 

                                                                                                iKypros