Την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους επαναβεβαιώνει η Κύπρος
Με επιστολή του στον Μαχμούντ Αμπάς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επαναβεβαιώνει την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 1998 από τη Λευκωσία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

«Η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ» αναφέρεται στην επιστολή, η οποία όπως διευκρίνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ήταν απαντητική σε επιστολή του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Αναφορικά με τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η θέση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε ο κ. Στεφάνου, είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή θέση της ΕΕ ότι «δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα προ του 1967 εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών».

"Η θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή θέση της ΕΕ, ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα προ του 1967 μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών." Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης του 1988 για το θέμα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους η οποία παραμένει σε ισχύ.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μάλκι είχε γίνει δεκτός από τον Δημήτρη Χριστόφια και είχε συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Εν τω μεταξύ, στα μέσα Μαρτίου ο Δημήτρης Χριστόφιας θα επισκεφθεί το Ισραήλ και γίνονται διευθετήσεις διά της διπλωματικής οδού για επίσκεψη του στη Ραμάλα και συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς.