Την Κερασούντα θα την σώσει το χρυσόμαλλο δέρας του Ηρακλή!
Η Κερασούντα που παρά την θάλασσα και την παραδεισένια φύση της δεν μπόρεσε να προβληθεί στον τουρισμό, σύνδεσε τώρα τις ελπίδες της με τον 3.000 ετών Ηρακλή.Για να τραβήξουν τουρίστες θα ξαναζωντανέψουν την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος του Ηρακλή. Οι αρμόδιοι περιμένουν έκρηξη στις επισκέψεις τουριστών μ αυτό το σχέδιο.

Το νησί της Κερασούντας, το μόνο βιώσιμο νησί της Μαύρης Θάλασσας που βρέχει ακτές έξι χωρών, ετοιμάζεται να βγει στον τουρισμό με ένα φιλόδοξο σχέδιο. Στα πλαίσια του ¨Τουριστικού Σχεδίου Ταξίδι στο χρόνο και νήσος Κερασούντα¨ που ετοίμασε το Γραφείο Σχεδιασμού Κερασούντας, θα ζωντανέψει στο νησί έκτασης 40 χιλ. τετραγωνικών μέτρων η αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος του Ηρακλή. Ο δήμαρχος Κερασούντας Κερίμ Ακσού δηλώνει πως επιθυμεί να γνωρίσει στον κόσμο το νησί που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο στα ανοιχτά.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

Σχετικά με το σχέδιο αυτό δαπάνης 80 χιλιάδων λιρών, πρώτα εμφανίστηκαν οι ιστορικές πληροφορίες. Με βάση αυτές ο μύθος για το χρυσόμαλλο δέρας περνά στο νησί. Ο συντονιστής Σχεδιασμού του δήμου Κερασούντας Χακάν Αντανίρ ανέφερε πως για να κερδηθούνε τουρίστες στις ιστορικές περιοχές συναντήθηκε με αρχαιολόγους από το μουσείο της πόλης Καλμάρ της Σουηδίας, και είπε πως ¨Τώρα οι ιστορικοί καθορίζουν τα ρούχα εκείνης της εποχής, Θα ραφτούνε ρούχα και για τον Ηρακλή και για τους Αργοναύτες και για τον λαό εκείνης της εποχής¨. Στην διαδικασία αυτή ο Αντανίρ αναφέρει πως το Δημοτικό Θέατρο Τραπεζούντας θα προσπαθήσει να ετοιμάσει το σενάριο υπό το φώς των πληροφοριών από τους ιστορικούς και λέει ¨Πιθανότατα θα υπάρχουν ο Ηρακλής και 7 Αργοναύτες. Αυτοί θα περιμένουν στο νησί τους τουρίστες. Συνολικά 40 τουρίστες θα πηγαίνουν στο νησί με καΐκια και θα φοράνε ρούχα της αρχαίας Κερασούντας. Οι τουρίστες θα βιώνουν τον μύθο για το χρυσόμαλλο δέρας. Πιθανότατα τον Ιούλιο θα είναι όλα έτοιμα¨.

Η ιστορία του μύθου

Στον κόσμο της μυθολογίας όπου το νησί της Κερασούντας αναφέρεται ως Αρετιάς ο μύθος έχει ως εξής : Ο βασιλιάς του Ορχομενού Αθαμάνας πείθεται πως αν θυσιάσει τα δύο του παιδιά θα σωθεί η χώρα του από την πείνα. Μαθαίνοντας το αυτό η μητέρα τους η Νεφέλη, τα ανεβάζει σε ένα ιπτάμενο χρυσόμαλλο δέρας και τυλίγοντας τα με σύννεφα και ομίχλη τα στέλνει προς την Μαύρη Θάλασσα. Το ένα από τα παιδιά πεθαίνει κι το άλλο κρύβεται κάπου στα στενά του Τσανάκκαλε. Μια ομάδα ατόμων έρχονται στο νησί Αρετιάς για να βρούνε το χρυσόμαλλο δέρας. Στο νησί αντιμετωπίζουν τις στυμφαλίες όρνιθες που τις είχαν διώξει παλιότερα από την Στυμφαλία λίμνη. Οι όρνιθές αυτές σκοτώνουν έναν αργοναύτη. Στο τέλος σκοτώνουν τις όρνιθες και μη βρίσκοντας το χρυσόμαλλο δέρας φεύγουν ρίχνοντας κατάρες στο νησί.