Τουρκία: N/Σ για αυστηρότερους ελέγχους στο διαδίκτυο
Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιτρέψει στην κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που μεταδίδουν βίντεο, όπως το YouTube.Κατά του διαδικτύου στρέφεται τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά και τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπόλης, και σε άλλες περιοχές της χώρας, που συντονίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους διαδηλωτές μέσω του ίντερνετ.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή πολύ αυστηρών κανόνων στο Διαδίκτυο, κυρίως επιτρέποντας την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των χρηστών του Διαδικτύου ή εμποδίζοντας την πρόσβαση μέσω κάποιων λέξεων-κλειδιά, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη από κοινοβουλευτική πηγή.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιτρέψει στην κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που μεταδίδουν βίντεο, όπως το YouTube, και να διατηρεί για έως και δύο χρόνια έναν φάκελο για κάθε χρήστη του Διαδικτύου στον οποίο θα καταγράφονται οι ιστότοποι που επισκέπτεται, με ποιες λέξεις-κλειδί έχει κάνει αναζητήσεις, αλλά και η δραστηριότητά του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, οι πάροχοι του Διαδικτύου θα πρέπει να γίνουν μέλη μιας νέας ένωσης εταιρειών του Διαδικτύου, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει στόχο «να προστατεύσει την οικογένεια, τα παιδιά και τους νέους από πληροφορίες στο Διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την κατανάλωση ναρκωτικών, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές επιθέσεις», αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, η οποία αποκάλυψε την είδηση.

Απαντώντας σε μια ερώτηση για το θέμα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ σαν την Κίνα, η οποία είναι γνωστή για την λογοκρισία στο Διαδίκτυο. Δεν συμφωνούμε όλοι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι νόμοι για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και την ενημέρωση μέσω του Διαδικτύου; Μπορούν να υπάρξουν κανονισμοί βάσει διεθνών προτύπων οπουδήποτε στον κόσμο».

Σε μια «έκθεση για τη διαφάνεια» που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Google κατέταξε την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των χωρών που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο.

ΣΚΑΙ