Εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου
Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το σημερινό ποδοπάτημα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ.

«Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια τηλεόραση Ελ-Εκμπαρίγια, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος (χατζ) εδώ και 25 χρόνια.

«Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια» που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών, είπε.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών.

Ο υπουργός υποσχέθηκε τη διενέργεια «ταχύτατης και διαφανούς» έρευνας.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η σαουδαραβική υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, 717 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 805 τραυματίστηκαν κατά το ποδοπάτημα που προκλήθηκε όταν ένα ανθρώπινο κύμα που έφευγε από μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά.

Το Ιράν, που έχασε 43 πολίτες του κατά το ποδοπάτημα, επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

"Για λόγους που αγνοούμε" ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ.