14 τουρκικές συμμετοχές στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

#TIFF57 14 ταινίες από τον τουρκικό κινηματογράφο θα προβληθούν στο πλαίσιο του 57ου ΦΚΘ.

Εκτενή αναφορά, με 11 από 14 ταινίες, στον τούρκο σκηνοθέτη Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, ο οποίος μαζί με τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, θεωρείται θεμελιωτής του νέου τουρκικού σινεμά. Επιπλέον, με μία ταινία ο καθένας συμμετέχουν οι Ρεχά Ερντέμ, Μεχμέτ Τζαν Μέρτογλου και Μπαρίς Καγιά, Σονέρ Τζανέρ.

Ακολουθούν οι ταινίες με σύνοψη και ώρες προβολών:

Στάχτες/Kor (2016) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ  Όταν ο Τζεμάλ συλλαμβάνεται στη Ρουμανία, η γυναίκα του Εμινέ μένει μόνη με το παιδί τους, το οποίο χρειάζεται να μπει επειγόντως για χειρουργείο. Πιάνει δουλειά ως ράφτρα σε μια βιοτεχνία, όπου συναντά τον Ζίγια, το παλιό αφεντικό του άντρα της. Αυτός δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στο δράμα που περνά η γυναίκα που κάποτε του άρεσε. Όταν ο Τζεμάλ επιστρέφει μετά από μήνες, βρίσκει τη γυναίκα του να δουλεύει στη βιοτεχνία και τον γιο του υγιή. Βρίσκει κατά λάθος ένα λογαριασμό απ’ το νοσοκομείο και ανακαλύπτει πως ο Ζίγια πλήρωσε για την επέμβαση, κάτι που η Εμινέ τού έκρυψε. Άραγε θα μπορέσει ο Τζεμάλ, που κατηγορεί τον Ζίγια για όλα όσα πέρασε και ζηλεύει τρομερά την Εμινέ, να αντιμετωπίσει την κατάσταση ή θα επιλέξει να την αγνοήσει;


Προβολές
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 - 20:30  ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 - 20:30 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Η Ναυτία/Bulantı (2015) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ Ο Αχμέτ, ένας επιφανής διανοούμενος, έχασε τη γυναίκα και την κόρη του σ’ ένα τροχαίο δυστύχημα μια νύχτα που ο ίδιος βρισκόταν με την ερωμένη του. Ο Αχμέτ, άνθρωπος που αδιαφορεί για τα πάντα και δεν υποκύπτει σε τίποτε, δεν καταβάλλεται από αυτό το τραγικό γεγονός και συνεχίζει τη ζωή του. Μετά από λίγο και χωρίς προφανή λόγο, αντιλαμβάνεται κάποιες αλλαγές μέσα του και στο περιβάλλον του. Ασήμαντες αναποδιές και παράξενες ατυχίες που συμβαίνουν η μία μετά την άλλη. Δεν τα πηγαίνει πια καλά με τη γυναίκα που αγαπά, αρχίζει να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη ζωή και αρχίζει να αποκαλύπτει αδυναμίες που δεν θα φανταζόταν κανείς.

Προβολές
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 - 13:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 - 18:00  ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Μέσα/Yeraltı (2012) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ Ο Μουχάρεμ πιέζει τους παλιούς του φίλους να τον καλέσουν σε δείπνο, παρόλο που τους μισεί και τον μισούν. Το δείπνο ξεκινά με ανώδυνα πειράγματα και ψευτοπαλικαριές, αλλά καθώς περνά η ώρα και ξεκινά να μιλά το πιοτό, η κουβέντα πάει στο άδοξο παρελθόν. Παλιά απωθημένα έρχονται στην επιφάνεια και οδηγούν σε μια άσχημη κορύφωση. Καθώς η νύχτα φορτίζεται με δάκρυα, θυμό και τύψεις, η οργή ξεχειλίζει στους σκοτεινούς δρόμους και χώνεται σε δωμάτια φτηνών ξενοδοχείων. Αν και είναι μόνος εναντίον όλων, ο Μουχάρεμ το ’χει πάρει απόφαση: ή θα ξεπλυθεί η βρωμιά αυτή τη νύχτα ή θα πεθάνει. Αλλιώς, δεν θα απαλλαγεί ποτέ απ’ αυτό το αίσθημα ντροπής.

Προβολές
Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 - 23:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 - 13:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Ο Φθόνος/Kıskanmak (2009) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ Δεκαετία του ’30. Στο Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας, μια πόλη ανθρακωρύχων, διεξάγεται η χοροεσπερίδα της Ημέρας της Δημοκρατίας. Μεταξύ των καλεσμένων βρίσκουμε τους νεοφερμένους στη μικρή και βαρετή αυτή πόλη: τον Χαλίτ, μηχανικό στα ορυχεία, την πανέμορφη γυναίκα του Μυκερέμ, και τη Σενίχα, αδελφή του Χαλίτ και ανεπιθύμητο μέλος στο σπιτικό του ζευγαριού. Όταν ο Νουσέτ, γιος του πλουσιότερου κατοίκου της πόλης ζητά στη Μυκαρέμ να χορέψουν, η Σενίχα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους παρατηρούσε από μια σκοτεινή γωνιά, συνειδητοποιεί ότι η νύφη της δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην απίστευτη (και θηλυκή) ομορφιά αυτού του νέου. Ταυτόχρονα, νιώθει ότι ο Θεός θα τη μεταφέρει από τον τόπο εκείνο της ασχήμιας όπου έχει από καιρό παραδοθεί και θα την οδηγήσει σ’ έναν άλλο, όπου εκείνη θα ορίζει τη μοίρα της ομορφιάς.

Προβολές
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 - 13:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Πεπρωμένο/Kader (2006, ελληνοτουρκική συμπαραγωγή) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ Το Πεπρωμένο αφηγείται την ιστορία των δύο χαρακτήρων που γνωρίσαμε στην Αθωότητα (1997), τη δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη, όταν αυτοί ήταν νεότεροι. Ο Μπεκίρ ερωτεύεται την Ουρ. Η Ουρ είναι ερωτευμένη με τον Ζαγκόρ, που όλο μπλέκεται σε φασαρίες. Ο Ζαγκόρ συλλαμβάνεται για την ανάμειξή του στη δολοφονία δύο αστυνομικών. Στην αρχή αυτό το συμβάν δίνει κάποιες ελπίδες στον Μπεκίρ, αλλά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά η αρχή μιας ανίατης ασθένειας και της αναζήτησης ενός ανελέητου έρωτα, που θα κρατήσει για χρόνια. Καθώς ο Μπεκίρ ακολουθεί σαν επίμονο σκυλί την Ουρ σε ρημαγμένα ξενοδοχεία, χασισοπάρτι και άθλια κλαμπ, η αγάπη ανθίζει μέσα στον πόνο, τη φτώχεια, τα δάκρυα και το κακό.

Προβολές
Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 23:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 - 13:15 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Αίθουσα αναμονής/Bekleme Odası (2003) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ O Aχμέτ είναι σκηνοθέτης. Περνάει μια δύσκολη φάση στη ζωή του και όλοι οι τομείς της νιώθει ότι διέρχονται κρίση. Θέλει να γυρίσει σε ταινία το κλασικό μυθιστόρημαΈγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, αλλά έχει σχεδόν χάσει το ενδιαφέρον του για το όλο πρότζεκτ, όπως και για την κοπέλα του, την Σεράπ. Κάθεται στο σπίτι σχεδόν όλη μέρα, αποξενωμένος από τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλάζει διαρκώς ερωτικές συντρόφους, η φίλη του το καταλαβαίνει και τον παρατάει. Στο μεταξύ, οι συνεργάτες του εξακολουθούν πάντα να δουλεύουν για την ταινία, αλλά μια βασική έλλειψη είναι ότι δεν βρίσκουν πρωταγωνιστή. Κάνουν διαρκώς ακροάσεις, αλλά τίποτα. Ώσπου, το πρόσωπο του ήρωά του ενσαρκώνεται στον νεαρό διαρρήκτη που εισβάλλει ένα βράδυ στο σπίτι του Αχμέτ...

Προβολές
Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016 - 13:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
 

Μοίρα/Yazgı (2001) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ Ο Μούσα, λογιστής στο τελωνείο, πιστεύει ότι η ζωή είναι άδεια και χωρίς λογική. Είναι ένας αμέτοχος παρατηρητής, που δεν παλεύει ν’ αλλάξει τη ζωή του, αφήνοντας τον εαυτό του να παρασυρθεί απ’ τη ροή των γεγονότων, αφού όλα οδηγούν στο ίδιο τέλος. Ακόμα κι ο θάνατος της μητέρας του δεν τον επηρεάζει. Παρότι την αγαπάει, ο θάνατός της τον χαροποιεί. Στο μεταξύ, προκειμένου να μη χρειαστεί ν’ αποφασίσει ο ίδιος, ο Μούσα αφήνεται να παντρευτεί μια γυναίκα που δεν αγαπά, μόνο και μόνο επειδή εκείνη το θέλει. Ο Μούσα συλλαμβάνεται για το θάνατο μιας μητέρας και των δύο παιδιών της. Ωστόσο, δεν αντιδρά ούτε τώρα.

Προβολές
Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 13:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 - 15:30 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
 

Εξομολόγηση/Itiraf (2001) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ Ο Χαρούν, ένας πλούσιος και επιτυχημένος μηχανικός, μαθαίνει πως η γυναίκα του, η Νιλγκύν, τον απατά. Στην αρχή διστάζει να την αντιμετωπίσει και κρύβει όσα ξέρει. Ο καιρός περνά αργά και βασανιστικά, ενώ η αβεβαιότητα είναι αβάσταχτη. Τελικά, ο Χαρούν αναγκάζει τη Νιλγκύν να ομολογήσει. Η νύχτα αποδεικνύεται ατελείωτη. Καθώς το ζευγάρι, που είναι παντρεμένο εδώ και επτά χρόνια, βυθίζεται στο σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης, τους είναι αδύνατο να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Ικεσίες και βία, δάκρυα και κραυγές.

Προβολές
Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 - 13:15 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 - 18:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Η τρίτη σελίδα/ Üçüncü Sayfa (1999) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ χτίζει έναν κόσμο με θρησκευτικές αναφορές από την οποία όμως απουσιάζει ο Θεός.
Ο Ίσα, ένας κομπάρσος σε ταινίες, κατηγορείται για μια ληστεία 50 δολαρίων σ’ ένα χώρο που ελέγχεται από τη Μαφία. Ως αποτέλεσμα, πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού κι έχει διορία 24 ώρες για να επιστρέψει τα χρήματα. Μόνο που αντί για χρήματα, ο Ίσα βρίσκει ένα όπλο. Κι ενώ είναι έτοιμος ν’ αυτοκτονήσει, χτυπάει το κουδούνι της εξώπορτας...

Προβολές
Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016 - 15:30 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 - 15:30 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Η Αθωότητα/Masumiyet (1997) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ που επανακαθόρισε το είδος του μελοδράματος, είναι η ταινία που τον καθιέρωσε και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά σκηνοθετών στη Τουρκία.
Ο Γιουσούφ έχει μόλις αφεθεί ελεύθερος ύστερα από δέκα χρόνια στη φυλακή. Μην έχοντας πού αλλού να πάει, αποφασίζει να επισκεφθεί την αδελφή του στη Σμύρνη. Εγκαθίσταται σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο, όπου γνωρίζεται με την Ουρ, τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο και μητέρα ενός μικρού παιδιού, και τον Μπεκίρ, προαγωγό και εραστή της. Σύντομα, ο Γιουσούφ θα εμπλακεί σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο. Όταν ο Μπεκίρ πεθαίνει, ο Γιουσούφ παίρνει τη θέση του, φροντίζοντας την Ουρ και το παιδί της. Μια μέρα όμως, η Ουρ εξαφανίζεται κι ο Γιουσούφ αρχίζει να την αναζητεί από πόλη σε πόλη, έχοντας μαζί του το παιδί. Η Αθωότητα μιλάει για ανθρώπους παγιδευμένους σε αδιέξοδα, που οδηγούνται με μαθηματική βεβαιότητα προς την καταστροφή, αλλά δεν παύουν να μένουν πιστοί στα «πιστεύω» τους και στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες.

Προβολές
Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 - 23:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 - 20:30 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Block C (1994), του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ – επηρεασμένο από τον «Δεκάλογο» του Κισλόφσκι η ηρωίδα του είναι παγιδευμένη στις αντικρουόμενες προσδοκίες για το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη τουρκική κοινωνία.
Η Τυλάι, που βλέπει το γάμο της να διαλύεται, ζει σ’ ένα μοντέρνο συγκρότημα διαμερισμάτων. Ο Χαλίτ, υπάλληλος του συγκροτήματος, την κατασκοπεύει και παρακολουθεί την κάθε της κίνηση. Ένα βράδυ, όταν η Τυλάι επιστρέφει σπίτι, βρίσκει την καμαριέρα της, την Ασλί, και τον Χαλίτ να κάνουν έρωτα στο κρεβάτι της. Αυτή η στιγμή θα είναι η αρχή μιας υποσυνείδητης περιόδου αναζήτησης για την Τυλάι, της οποίας η καθημερινότητα θα μπολιαστεί με τις αντιλήψεις και τους φόβους της.

Προβολές
Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 - 13:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 - 13:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Μέγας ο Κόσμος (2016) του Ρεχά Ερντέμ Ο Αλί και η Ζουχάλ είναι δύο έφηβοι που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο. Όταν ο Αλί φεύγει από το ορφανοτροφείο λόγω ηλικίας, η Ζουχάλ τίθεται υπό την προστασία μιας ανάδοχης οικογένειας. Ο Αλί, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να την προστατέψει από ένα προξενιό, διαπράττει ένα φρικτό έγκλημα και στη συνέχεια οι δυο τους δραπετεύουν μακριά από τον πολιτισμό, μέσα στο δάσος. Εκεί, πασχίζουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μέσα σ’ ένα μυστικιστικό περιβάλλον γεμάτο ανεξήγητα γεγονότα. Κάποια μέρα, ωστόσο, ο Αλί βρίσκει τη Ζουχάλ αιμόφυρτη και δεν του απομένει άλλη επιλογή παρά να τη γυρίσει στην πόλη.

Προβολές
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 - 18:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 - 20:30 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Άλμπουμ (2016) του Μεχμέτ Τζαν Μέρτογλου Ένα άτεκνο ζευγάρι της μεσαίας τάξης ετοιμάζει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από την περίοδο της ψεύτικης εγκυμοσύνης της συζύγου – φωτογραφίες με φόντο την παραλία, τη δουλειά, το σπίτι. Έτσι, το υιοθετημένο τους παιδί δεν θα αμφισβητήσει πως είναι οι στοργικοί, βιολογικοί γονείς του, χώρια που θα έχουν αποδείξεις να δείχνουν σε φίλους και συνεργάτες. Το περήφανο ζευγάρι φτάνει στο σημείο να σκηνοθετήσει λήψεις στο μαιευτήριο, φτιάχνοντας απ’ το μηδέν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας. Βάζουν στόχο να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με το παιδί, αλλά πανικοβάλλονται όταν ανακαλύπτουν πως η υιοθεσία είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία της αστυνομίας, άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μαθευτεί...

Προβολές
Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016 - 20:30 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 - 23:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Ραούφ (2016) των Μπαρίς Καγιά, Σονέρ Τζανέρ Είναι η ιστορία του εννιάχρονου Ραούφ, που ζει σ’ένα χωριό στη σκιά ενός αόρατου, ατέλειωτου πολέμου και που ξεκινά ένα ταξίδι για να βρει το ροζ χρώμα για το κορίτσι που αγαπάει – και τυχαίνει να είναι η εικοσάχρονη κόρη του ξυλουργού δίπλα στον οποίο μαθητεύει. Γι’ αυτόν, το ροζ είναι το χρώμα της αγάπης που βλέπει στα όνειρά του, το χρώμα που του δίνει κουράγιο να ελπίζει, το χρώμα της ειρήνης που ποτέ δεν γνώρισε... Αλλά οι εμπειρίες του σ’ αυτόν τον γκρίζο κόσμο θα του διδάξουν μόνο το μαύρο και το άσπρο.

Προβολές
Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016 - 18:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ
Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 - 18:00 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ