15 εκατομμύρια tablets θα μοιράσει στους μαθητές της η Τουρκία
Στην ποδιά της Τουρκίας ετοιμάζονται να σφαχτούν… οι γίγαντες που ακούν στα ονόματα Apple, Microsoft και Intel. 15 εκατομμύρια tablets επιθυμεί να μοιράσει η Τουρκική κυβέρνηση στους μαθητές της χώρας και ο υπουργός εμπορίου Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, σε επίσκεψή του στα γραφεία των εταιριών, διαπραγματεύεται την ανάθεση του έργου. Η διανομή των tablets σε όλους τους μαθητές της χώρας άνω των 4ων ετών, εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος FATIH, που στοχεύει «στην δημιουργία υποδομών internet σε 600.000 τάξεις με τη διανομή laptop, η παροχή online μαθημάτων στους τομείς των υπολογιστών και των ξένων γλωσσών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες ή που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, η αντικατάσταση των τυπωμένων βιβλίων με ηλεκτρονικά και η επιμόρφωση των διδασκόντων».

Προϋπόθεση για να κερδίσει κάποια από τις εταιρίες την ανάθεση είναι η κατασκευή των tablets να γίνει στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία, η Apple συζητά την ανάθεση κατασκευής περιφερειακών αξεσουάρ όπως covers και ακουστικά, σε τουρκικές εταιρίες, ενώ κλιμάκιο της Microsoft αναμένεται να επισκεφτεί την Τουρκική πρωτεύουσα για να εξετάσει τις δυνατότητες του πλήρους προγράμματος FATIH. Η Intel δε, σκέφτεται να εγκαταστήσει ένα τμήμα Έρευνας και Τεχνολογίας στην γειτονική χώρα.

Σίγουρα τα λεφτά είναι πολλά… Ζαφέρ. Είναι όμως τόσα πολλά ώστε να δικαιολογήσουν μονάδες παραγωγής εκ νέου στη χώρα; Από τις εταιρίες δε που συζητούν την προμήθεια των tablets, μόνο η Apple διαθέτει ένα τέτοιο προϊόν. Η Intel και ακόμα περισσότερο η Microsoft, απέχουν μακράν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η βάση του σκεπτικού της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά έξυπνη. Υλοποίηση ενός φιλόδοξου εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει τόσο ανάγκη η γεμάτη ανισότητες τουρκική επικράτεια αλλά και ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, ειδικά σε έναν τομέα που θα εμφανίζει όλο και περισσότερες απαιτήσεις στο μέλλον: την τεχνολογία. Το πόσο εφικτό είναι αυτό όμως, επιτρέψτε μας να διατηρούμε επιφυλάξεις, ειδικά για το κομμάτι της παραγωγής των tablets στην Τουρκία. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε μία δεύτερη FoxConn να εγκαθίσταται στην γειτονική χώρα. Και κυρίως δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Τουρκία θα μπορέσει να στηρίξει μία τέτοια διαδικασία παραγωγής. Μέρη της, ίσως. Όχι ολοκληρωμένη όμως. Όσο κι αν η χώρα διαθέτει ήδη έναν κατασκευαστή tablets την Mobee.

Πηγή:digitallife.gr