Αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ
Μια μοναδική συνάντηση φωνών και μουσικών θα απολαύσουμε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένη στη σπουδαία ερμηνεύτρια και μεγάλη ντίβα του ρεμπέτικου, Ρόζα Εσκενάζυ.

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη την παγκόσμια περιοδεία, τρεις εξαιρετικές ερμηνεύτριες πλαισιωμένες από διακεκριμένους μουσικούς, η Yasmin Levi από το Ισραήλ, η Μάρθα Φριντζήλα από την Ελλάδα και η Mehtap Demir από την Τουρκία παρέα με τη πολυεθνική ορχήστρα μουσικών μοιράζονται την ίδια σκηνή, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στη Μουσική Σκηνή “Stage”, σε μία παράσταση αφιερωμένη στη μουσική και τη ζωή της μεγάλης ντίβας της ρεμπέτικης μουσικής.

Η μουσική παράσταση «Καναρίνι μου γλυκό» με την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Roy Sher και της Ελπίδας Μαρκιανίδου θα μας μεταφέρει συγκινησιακά στο κλίμα της προ κατοχικής Ελλάδας, στην εποχή του ρεμπέτικου του ’30. Σε μια εποχή που κάποτε υπήρξε και που συνεχίζει να είναι ζωντανή μέσα μας ακόμη και σήμερα.

Μία παράσταση-αφιέρωμα, ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο για να νιώσουμε το πνεύμα της Ρόζας. Ένα πνεύμα κυρίως ελεύθερο, που τραγούδησε όπως έζησε και έζησε όπως τραγούδησε: με πάθος, φλόγα και έρωτα.

Τα μουσικά μέρη συμπληρώνονται από κινηματογραφικά αποσπάσματα της ομώνυμης ταινίας «Καναρίνι μου γλυκό», ώστε ο θεατής να έχει την ευκαιρία μέσα από ήχους και εικόνες να ταξιδέψει, να θυμηθεί και να κατανοήσει τη μουσική της εποχής, αλλά και την ιστορία και την κοσμοπολίτικη αύρα της Μεσογείου και της Ελλάδας μέσα από μια σύγχρονη πλέον ματιά και ερμηνεία.

Μία παράσταση που μας αφορά όλους!!!

ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ

Μια γυναίκα, μια τραγουδίστρια που μας έμαθε πώς η ζωή γίνεται μουσική και η μουσική γίνεται ιστορία. Η μεγάλη diva του τραγουδιού, άφησε πίσω ανεξίτηλα τα χνάρια της που μας οδηγούν στην ζωή της. Μια πολυτάραχη ζωή, μια ιστορία και μια πορεία που κανένας δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει, κόντρα στα κοινωνικά δεδομένα της εποχής. Η Ρόζα παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει παγκόσμια εκτίμηση και αναγνώριση. Γιατί η Ρόζα Εσκενάζυ πήρε τη ζωή της στα χέρια της και την έζησε μέχρι το τελευταίο της λεπτό.

Ήταν σεφαραδίτικης καταγωγής, γεννήθηκε στην Τουρκία και έζησε στην Ελλάδα. 11 μουσικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ μας οδηγούν σ’ ένα ταξίδι στη λεκάνη της Μεσόγειου και αφηγούνται τη μουσική ιστορία της πιο ξακουστής και πολυτραγουδισμένης τραγουδίστριας της 1ης περιόδου του ρεμπέτικου τραγουδιού και ενώνουν νοητά την καταγωγή της και τη διαδρομή της.

•Η ταινία «Καναρίνι μου γλυκό», σε σκηνοθεσία του Roy Sher, είναι διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE και του ΙΒΑ. Θα προβληθεί στους κινηματογράφους το Νοέμβριο του 2011. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία στο www.mysweetcanary.com

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία – καλλιτεχνική διεύθυνση - παραγωγή: Roy Sher, Ελπίδα Μαρκιανίδου

Τραγούδι: Yasmin Levy, Μάρθα Φριντζήλα, Mehtap Demir

Ενορχηστρώσεις: Mumin Sesler, Δημήτρης Μυστακίδης

Μουσικοί: Πολυεθνική ορχήστρα 11 μουσικών

Παραγωγή: Sher Film & music Productions

Παίζουν οι μουσικοί:

Κυριάκος Γκουβέντας: Βιολί

Mehtap Demir: Κεμανέ

Βαγγέλης Καρίπης: Κρουστά

Yinon Muallem: Κρουστά

Δημήτρης Μπασλάμ: Μπάσο

Δημήτρης Μυστακίδης: Κιθάρα, φωνή

Μανώλης Πάππος: Μπουζούκι, ούτι, φωνή

Mumin Sesler: Κανονάκι, ούτι

Ramazan Sesler: Κλαρίνο

Μάρθα Φριντζήλα: ζήλια, κουτάλια

Info:

Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μουσική σκηνή STAGE, 26ης Οκτωβρίου 27, Σφαγεία, δίπλα στο Ξενοδοχείο «Πόρτο Παλλάς»

Προπώληση 15€ Metropolis ΘεσσαλονίκηΤηλ. Κρατήσεων & Πληρ. : 2310 56 67 68

Αθήνα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου, Θέατρο BADMINTON, Αθήνα

Προπώληση: ticketnet.gr, viva.gr, Metropolis, Public, 210 88 40 600

Πληροφορίες: 2 111 01 0000, http://www.badmintontheater.gr/events.asp

και στο site της ταινίας www.mysweetcanary.com

Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια:

Πρόγραμμα ΥΠΠΟΤ “Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2011 – Μέση Ανατολή”