Το Αϊβαλί διεκδικεί ένταξη στην UNESCO

Την ένταξή του στη λίστα των περιοχών παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO διεκδικεί ο δήμος του Αϊβαλί, της όμορφης Μικρασιατικής πόλης Κυδωνίες, απέναντι από τη Λέσβο. Κύριο «όπλο» του το σωσμένο διατηρητέο ιστορικό του κέντρο με τα σπίτια, τα μαγαζιά και τις εκκλησίες της πόλης, το δομημένο από τους Ρωμιούς κατοίκους πριν τη Μικρασιατική Καταστοφή, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται, το τριήμερο Παρασκευή 4 με Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, διεθνές σχετικό συμπόσιο με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων ειδικών, αρχιτεκτόνων, ιστορικών και ερευνητών, προκειμένου να συγκεντρωθεί όλο εκείνο το απαραίτητο υλικό που απαιτείται για την πρόταση ένταξης της πόλης στη λίστα της UNESCO.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η πρόσκληση από τουρκικής πλευράς και η συμμετοχή Ελλήνων με εισηγήσεις τους σχετικά με την πόλη.

Ειδικότερα, έχουν ανακοινωθεί οι παρακάτω εισηγήσεις:

-Από τον Στρατή Μπαλάσκα, δημοσιογράφο - ιστορικό ερευνητή με θέμα «Κοινωνική οργάνωση της πόλης των Κυδωνιών - Αϊβαλή 1832 - 1914. Τα 'κόμματα' και οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα των 11 εκκλησιαστικών ενοριών της πόλης».

-Από το Στρατή Φραντζέσκο, αρχιτέκτονα μέλος του ICOMOS με θέμα «η κληρονομιά των βιομηχανικών κτηρίων του 19ου αιώνα στο Αϊβαλή και στη Μυτιλήνη. Ομοιότητες και προσεγγίσεις».

-Από τις αρχιτέκτονες Ιωάννα Βαλίνα και Σελίνα Λάσκαρη με θέμα «Οικογενειακές ιστορίες του 19ου αιώνα. Διαβάζοντας την αρχιτεκτονική και την τέχνη».

ΑΜΠΕ