Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας

#Τσίπρας #Τουρκία #Ελληνοτουρκικά

«Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όλα τα πεδία, χωρίς να συζητήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης, μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και έθεσε τρεις δεσμεύσεις για το μέλλον, που απορρέουν από αυτήν την εμπειρία και για τις οποίες θα πρέπει όλοι να παλέψουν:

Α) Μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής.

Β) Επίδειξη αλληλεγγύης και διαμοιρασμού της ευθύνης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Γ) Επένδυση στη διπλωματία για να διασφαλιστεί ειρήνη, καθώς και σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτού του τρίτου σκέλους, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει ενεργά αυτή την ατζέντα, ενισχύοντας τους δεσμούς της με όλα τα κράτη της περιοχής. Τόνισε ιδιαίτερα ότι «παρόλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία», κάνοντας λόγο για «μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα».

Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για το σύνολο της ανθρωπότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο όραμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε όλα τα πεδία, χωρίς να συζητήσουμε ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια, εμείς, στην Ελλάδα, βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης». Ειδικότερα, είπε ότι «μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας μας έχουν αυξηθεί δραματικά» και πως «την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών»: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από τη χώρα και πάνω από 55.000 έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορά της, από τότε που όλοι οι διάδρομοι προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν μονομερώς. Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα, ως η χώρα πρώτης γραμμής της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται παράλληλα να ενισχύσει τους αστυνομικούς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή μας, που προκαλούνται από τον πόλεμο και την διεθνή τρομοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εμπειρία των τελευταίων τριών ετών μας δίδαξε τις δεσμεύσεις μας για το μέλλον. Ειδικότερα,

- «Πρώτον: Θα πρέπει όλοι να παλέψουμε για μια ατζέντα ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανοχής».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να υπάρξουν οπισθοχωρήσεις και ήττες, αλλά ότι όμως «αν δεν συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη, οι κοινωνικές εντάσεις, η φτώχεια και ο ρατσισμός θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις».

-«Δεύτερον: Ως κράτη, θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να μοιραστούμε την ευθύνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως ακριβώς και η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παρόλες τις δυσχέρειες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όσο περισσότερο προσπαθούμε να αποφύγουμε την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων υψώνοντας τοίχους, τόσο πιο αδύναμοι είμαστε στο να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά». Επιπλέον, ότι «όσο περισσότερο μιλάμε για μια Ευρώπη όπου οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αντί να αυξάνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίζουμε ισχυρές δομές και νομικές οδούς για την μετεγκατάστασή τους, τόσο το λιγότερο έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για μια Ευρώπη του Ανθρωπισμού». Προσέθεσε ότι χρειάζεται επιπλέον η ενδυνάμωση του συντονισμού μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο ανθρωπιστικό έργο. Αναφερόμενος στην εμπειρία της χώρας επ' αυτού, είπε ότι παρόλες τις καθυστερήσεις, εάν οι ελληνικές δημόσιες αρχές δεν είχαν καταφέρει να συνεργαστούν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική πρόκληση, σήμερα ο ρατσισμός θα είχε κερδίσει στην Ελλάδα.

-«Τρίτον: θα πρέπει να επενδύσουμε στη διπλωματία για να διασφαλίσουμε ειρήνη, καθώς και σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει προωθήσει ενεργά αυτήν την ατζέντα, ενισχύοντας τους δεσμούς με όλα τα κράτη της περιοχής» και πως «με πλήρη σεβασμό για τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα των του ΟΗΕ, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- διάλογο και συνεργασία με τη γείτονά μας, την Τουρκία». Σημείωσε ότι «παρόλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει -σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο- τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία». «Μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα», είπε. Τέλος, υπογράμμισε ότι «θα εργαστούμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε η συνεργασία επί της μετανάστευσης στην περιοχή μας να καταστεί πρότυπο για όλες τις διεθνείς προσπάθειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικές προκλήσεις».

Ομιλία του πρωθυπουργού σε Στρογγυλή Τράπεζα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ

«Η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σε Στρογγυλή Τράπεζα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν από τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμπλήρωσε δε ότι «σχετική πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής για το πώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Μιλώντας στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού", ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι αναγκαστικές εκτοπίσεις άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016 και ότι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την τάση. Επισήμανε ότι το μεγάλο βάρος έπεσε στις χώρες που γειτονεύουν με την Συρία: τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, «χώρες οι οποίες αξίζουν τον έπαινο και την αλληλεγγύη μας για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «για πρώτη φορά, ωστόσο, αυτές οι ροές ασκούν τεράστιες πιέσεις στην ίδια την Ευρώπη» και πως σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση του μεταναστευτικού παίρνει για πρώτη φορά τέτοια έκταση, «όχι μόνο ως περιφερειακό και παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ως ευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι χρειάζεται η επιτάχυνση των προσπαθειών για πολιτική λύση στις συγκρούσεις και για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Οπωσδήποτε», τόνισε ο πρωθυπουργός, «η πρώτη προτεραιότητα στην εξάλειψη των εκτοπισμών, είναι να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες: τον πόλεμο και τις διώξεις». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες απέναντι στα δίκτυα των τρομοκρατών, όπως, επίσης, και να προωθηθεί η μετασυγκρουσιακή πολιτική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, είπε, «θα πρέπει να ενσωματώσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό πεδίο, στην εξωτερική και οικονομική μας πολιτική, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», κάτι που σημαίνει τη στήριξη των χωρών προέλευσης και διέλευσης, όχι μόνο με όρους βοήθειας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων τους, αλλά επίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Μηνύματα για το Προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Είπε ειδικότερα ότι είναι κρίσιμη η ενίσχυση των προσπαθειών μας για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, σε χώρες που μπορούν να τους υποστηρίξουν. «Μόνο μέσα από την εγκαθίδρυση ισχυρών νομικών οδών για το άσυλο και τη μετανάστευση, μπορούμε πραγματικά να υπονομεύσουμε τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς και την παράνομη μετανάστευση», είπε.

Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά φτωχή, ακόμα και προς ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν επωμισθεί κανένα βάρος προσφυγικών ροών».

Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι «από την περασμένη χρονιά, λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -παρά τις δεσμεύσεις για δεκάδες χιλιάδες- ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας σταθερός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία προς αυτά τα κράτη».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επιπλέον ως ζωτικής σημασίας από την άποψη αυτή, την προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, «που θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην αποθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ, παράλληλα, θα διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα στην παροχή ασύλου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της».