Ανακοίνωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε μια ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του  οι οποίες προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αυτήν, ο όρος περί σταύρωσης αποσκοπούσε στο να περιγράψει τα προβλήματα και όχι κάποια συγκεκριμένη πίεση της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση κατά λέξη αναφέρεται το εξής:

«Εξάλλου και ο Πρωθυπουργός μας κατά διαστήματα έχει εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει χρησιμοποιώντας εκφράσεις της τουρκικής μας γλώσσας όπως το "σάβανο" και όχι εκφράσεις δυτικών γλωσσών όπως "σταύρωση"».

Στην ίδια ανακοίνωση έγινε νύξη στο δημοκρατικό άνοιγμα και σημειώθηκαν τα παρακάτω:

«Ο Πατριάρχης προσεύχεται πάντα για την ευημερία της χώρας μας και για τις προσπάθειες και για τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην οδό προς το κράτος του δικαίου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται δεν πρέπει να αποκρύβονται αλλά πρέπει να γνωστοποιούνται, έτσι ώστε να επιτύχουν οι προσπάθειες αυτές και αυτό είναι το αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης στη δημοκρατική κοινωνική τάξη».

Ο  Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε πει ότι «καταπατούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες του και πως στην Τουρκία αισθάνεται σαν σταυρωμένος».