Αναμένονται εκατοντάδες αποκαλύψεις από το WikiLeaks
Η αποκάλυψη των εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον ιστότοπο WikiLeaks είναι απολύτως νόμιμη, υποστήριξε o εκπρόσωπος του WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον.

 

«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τί ακριβώς κάνουν οι αξιωματούχοι εξ' ονόματος του λαού» είπε. Ο Κρ.Χράφσον απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις διμερείς σχέσεις διαφόρων κρατών. «Εάν η διεθνής σταθερότητα βασίζεται σε απάτες και ψέματα, ίσως χρειάζεται λίγο ταρακούνημα», δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ. «Νομίζω γενικώς ότι όλες οι επικοινωνίες θα έπρεπε να είναι όσο γίνεται περισσότερο δημόσιες. Μπορεί να υπάρχει κάποια δικαιολογία για τη μυστικότητα, αλλά γενικώς μιλούμε για αξιωματούχους που λειτουργούν στο όνομα του λαού και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν» πρόσθεσε. «Κάνουμε κάτι καλό. Αυτό που κάνουμε είναι για το ευρύ κοινό. Νομίζω ότι είναι απολύτως νόμιμο. Δεν έχουμε ακούσει καμία δικαιολογία ή αναφορά σε νομοθεσία την οποία υποτίθεται ότι έχουμε παραβιάσει, άρα δεν νομίζουμε ότι παραβιάζουμε κάποιο νόμο» επισήμανε ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.

«Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια είναι η βαση μίας υγειούς δημοκρατίας», πρόσθεσε. Ο Κρ.Χράφσον είπε ότι μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες έγγραφα που έχει στην κατοχή της η WikiLeaks και ίσως χρειαστούν μήνες για να αποκαλυφθούν όλα. Το WikiLeaks άρχισε από την Κυριακή την σταδιακή δημοσιοποίηση 251.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών εγγράφων.

Υπενθυμίζεται οτι η Interpol εξέδωσε την Τρίτη ένταλμα σύλληψης κατά του χάκερ Τζ.Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται από τη Σουηδία ως ύποπτος για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση». Οι Times του Λονδίνου αποκαλύπτουν λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ του επέτρεψε να αποφύγει τη σύλληψη στην Βρετανία.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ