Ανάσανε ο τουρισμός της Λέσβου από τους Τούρκους
Η ραγδαία αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία και η σημαντική αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων είναι τα δύο θετικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση της Λέσβου το 2013. 

Αλλά, από την άλλη πλευρά, οι αφίξεις με τσάρτερ αυξήθηκαν με αργό ρυθμό.

Ειδικότερα, θεαματική είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο από την Τουρκία. Στα τέλη του Οκτωβρίου, οι αφίξεις προσέγγιζαν τις 38.000 και έως το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να φτάσουν τις 40.000, όταν το 2012 ήταν περίπου 25.807 και το 2011, 15.146. Τον Οκτώβριο, χάρη στη γιορτή τού Κουρμπάν Μπαϊράμ και τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, οι αφίξεις ανήλθαν στις 4.123.

Πέρα από τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων, φέτος παρατηρήθηκε και μεγάλη αύξηση των διανυκτερεύσεων Τούρκων τουριστών στα ξενοδοχεία του νησιού. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή, άλλα οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο οι Τούρκοι επισκέπτες πραγματοποιούν τρεις διανυκτερεύσεις στη Λέσβο. Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως μεγάλο μέρος των διανυκτερεύσεων πραγματοποιείται εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Η συνέχιση της αυξητικής τάσης δε θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένη. Η υποτίμηση της τουρκικής Λίρας κάνει ακριβότερα τα ταξίδια των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σμύρνης για την EXPO 2020, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα την επόμενη χρονιά. Στην καλύτερη περίπτωση, η Λέσβος (και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου) έχει χάσει σημαντικούς υποστηρικτές. Η διατήρηση και η αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία απαιτεί συνεχή και συστηματική δουλειά. (Εμπρός)