Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ερντογάν - στρατιωτικών

Ελληνικά

Η Αθήνα παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας με τη σύγκρουση Ερντογάν - στρατηγών να εισέρχεται κατά ορισμένους σε νέα φάση έπειτα από τη σύλληψη του πτέραρχου Μπιλγκίν Μπαλανλί για συμμετοχή στο Σχέδιο «Βαριοπούλα». Ο τούρκος πτέραρχος είναι ο επικεφαλής των Ακαδημιών Πολέμου της χώρας.

Την προσεχή εβδομάδα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προγραμματίσει δύο σημαντικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Πρόκειται για την «Καταιγίδα» (που θα πραγματοποιηθεί σε Βόρειο Αιγαίο και Κυκλάδες) και τον «Ιωνά» (άσκηση έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου και του Καστελλορίζου).

Το ΓΕΕΘΑ αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αναζωπύρωση της πολιτικοστρατιωτικής αντιδικίας στην Τουρκία να οδηγήσει ορισμένους κύκλους σε προκλητικές ενέργειες για εσωτερικούς λόγους. Επιπλέον, η εσωτερική διελκυνστίνδα στην Τουρκία έχει ενδιαφέρον και ενόψει πιθανών κινήσεων στα ελληνοτουρκικά μετά τις τουρκικές εκλογές, όταν πλέον η Αθήνα περιμένει να δει απτά αποτελέσματα των προθέσεων της Αγκυρρας.

Η προφυλάκιση του Μπαλανλί, ο οποίος προαλειφόταν να αναλάβει Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στις τακτικές κρίσεις που θα γίνουν τον Αύγουστο, ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις πολιτικών - στρατιωτικών περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί μία τρίτη συνεχή θητεία.

Ηδη, την προηγούμενη εβδομάδα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να ματαιώσει την τελική φάση των ασκήσεων «Εφες» και «Ντενίζ Γκορντού» («Θαλασσόλυκος»). Παρά τα όσα αρχικώς εγράφησαν περί κίνηση καλής θελήσεως προς την Ελλάδα, στρατιωτικές πηγές με άμεση γνώση των διαδραματιζομένων στη γειτονική χώρα τονίζουν ότι η ακύρωση εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης των στρατιωτικών στην απόφαση της Δικαιοσύνης να προσάγει σε ανάκριση και να προφυλακίσει τον Μπαλανλί.

Εγκυρες πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι «αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν δεν απολαμβάνει τη συμπάθεια ούτε του 5% των στρατιωτικών». Κρίσιμο ρόλο στον κατευνασμό των στρατιωτικών έπαιξε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ισίκ Κοσανέρ ο οποίος, γνωρίζοντας ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν αποφασίσει να μην παραστούν στην τελική φάση των ασκήσεων, προχώρησε στη ματαίωσή τους για να εκτονώσει την ένταση.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο πτέραρχος Μπαλανλί είναι ο πλέον υψηλόβαθμος εν ενεργεία στρατιωτικός που έχει προφυλακιστεί ως σήμερα για το Σχέδιο «Βαριοπούλα», σκοπός του οποίου ήταν η πρόκληση χάους με σκοπό την ανατροπή την κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Αυτή τη στιγμή, συνολικά 32 εκ των περίπου 300 εν ενεργεία στρατηγών, ναυάρχων και πτέραρχων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στη φυλακή. Από αυτά τα 32 στελέχη, οι 15 είναι ναύαρχοι, κάτι που εξηγεί, σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, τους λόγους που ειδικά στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό «βράζουν» εναντίον του Ερντογάν.

Άγγελος Αθανασόπουλος

ΤΟ ΒΗΜΑ

Booking.com