"Ανεπανόρθωτες πληγές στις γαλλοτουρκικές σχέσεις"
«Ρατσιστικό, μεροληπτικό και ξενοφοβικό» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από τη γαλλική κάτω Βουλή και ποινικοποιεί την άρνηση χαρακτηρισμού της σφαγής των Αρμενίων το 1915 ως γενοκτονία.

Τόνισε ακόμη ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία άνοιξε πληγές στις σχέσεις της Αγκυρας με το Παρίσι που δύσκολα θα επουλωθούν και γνωστοποίησε την απόφαση ματαίωσης όλων των συναντήσεων των δύο πλευρών σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο Ερντογάν είπε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακυρώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις που επρόκειτο να γίνουν από κοινού με τις γαλλικές δυνάμεις και γνωστοποίησε ότι στο εξής δεν θα επιτρέπεται στα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο και στα γαλλικά πλοία να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια.

«Δεν έχουμε γενοκτονίες στην ιστορία μας. Θα πούμε (στον κόσμο) τις γαλλικές θηριωδίες που έχουν ξεχαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακαλείται ο Τούρκος πρεσβευτής

Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία θα αποχωρήσει αύριο από τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας , ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Ο εκπρόσωπος Ενγκίν Σολάκογλου δήλωσε σήμερα ότι «ο πρεσβευτής θα αναχωρήσει για την Τουρκία αύριο -όπου θα παραμείνει- επ' αόριστον».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιώσει την ανάκληση του πρεσβευτή της χώρας από τη Γαλλία αργότερα σήμερα.