Ανησυχία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αστυνομική βία στην Τουρκία
Η υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο "αποτελεσματικής, ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας", δήλωσε σήμερα στην 'Αγκυρα ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

"Όλες οι περιπτώσεις υπερβολικής προσφυγής στη βία από την αστυνομία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εκτενούς έρευνας και να τιμωρηθούν καταλλήλως", υπογράμμισε ο επίτροπος ενώπιον των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία που επικεντρώνεται στην ελευθερία της συνάθροισης και στην αστυνομική βία.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά το πρωτοφανές αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλόνισε την Τουρκία και στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων -- τριών διαδηλωτών και ενός αστυνομικού-- ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό 8.000 άλλων.
Ο επίτροπος διευκρίνισε ωστόσο ότι η αποστολή του στην Τουρκία είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων.
"Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις και να επιτραπεί μια διαδικασία κατευνασμού στην Τουρκία είναι να διασφαλιστεί η διενέργεια αποτελεσματικής, ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας όσον αφορά τους ισχυρισμούς για αστυνομική βία", τόνισε ο Νιλς Μούιζνιεκς, εκφράζοντας τη λύπη του που μόλις τρείς αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι στιγμής από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών παρά τις πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (ΑΜΠΕ)