Ανταλλακτικά "παζάρια" σε περίοδο κρίσης
Το διάστημα της κρίσης στην Αργεντινή, αναπτύχθηκαν από το λαό εναλλακτικές μορφές οικονομίας, έξω από την, παρουσιαζόμενη ως αναπόφευκτη, καπιταλιστική γραμμή παραγωγής και κατανάλωσης, που βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει.

Έτσι, ο λαός κατέφυγε στο «τρουέκε», ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι επιβιώνουν χάρη στο «τρουέκε», που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην Αργεντινή. Τα μέλη του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και η βία, από τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν.

Η Ελλάδα έχει την δική της απάντηση στην κρίση σε Αθήνα, Βόλο και Πάτρα.

Στην Αθήνα, άρχισε μόλις προ μηνών να λειτουργεί το μπαζάρ ανταλλαγής ρούχων, αποκτώντας σταδιακά φανατικές οπαδούς. Έτσι σε δύσκολες εποχές που όλα έχουν μειωθεί φυσικό και το «shopping» έχει υποστεί κάμψη, αρκετές κυρίες καταφεύγουν στην ανταλλαγή των ρούχων τους για να εμπλουτίσουν την ντουλάπα τους, με κομψά ρούχα από δεύτερο χέρι, και χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ.

Η  Μαρία Χάλαρη, που συμμετέχει στο μπαζάρ ανταλλαγών, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «όλες μας έχουμε ρούχα καλοδιατηρημένα που δεν τα φορούμε επειδή τα βαρεθήκαμε ή επειδή άλλαξε το σώμα μας και δεν μας πηγαίνουν. Ωστόσο κάτι που είναι άχρηστο σ’ εμάς μπορεί να ταιριάζει γάντι σε κάποια φίλη μας».

Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί όπως ισχυρίζεται το δίκτυο Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας (ΤΕΜ), ανταλλαγή σημαίνει και αλληλεγγύη.

Το Δίκτυο ΤΕΜ, σύμφωνα με το μέλος, Γιώργο Παπαδημητρίου, δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής του, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών, αποκλειστικά στα άλλα μέλη του Δικτύου.

Η ιδέα του «Οβολού» στην Πάτρα είναι απλή, και δημιουργείται στην ουσία μία κοινωνική τράπεζα. Γίνεται ανταλλαγή των προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα μέτρησης της ανταλλακτικής αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ένας οβολός αντιστοιχεί σ' ένα ευρώ.

Μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγών του «Οβολού» συναλλάσσονται 1.300 εγγεγραμμένα μέλη, στην πλειονότητά τους νέοι και νέες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ