Αντιδράσεις για την απόφαση ύψωσης φράχτη στον Εβρο
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει φράχτη για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο ποταμό.

Με δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών - Προσφύγων και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών διαφωνούν με την απόφαση αυτή. Η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει κάνει, επίσημα, κάποια τοποθέτηση για το θέμα ούτε το ελληνικό της τμήμα, όπως διαπίστωσε η TurkishGreekNews. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας δηλώνει πως με την ύψωση τείχους παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ και προτείνει την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου, που καθορίζει να κατανέμονται με ποσόστωση οι πρόσφυγες σε περιοχές της χώρας.

Ο υπουργός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Χρ.Παπουτσής, δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής

και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών». Ενώ στις 30 Δεκεμβρίου 2010 αμέσως μετά από σύσκεψη του υπουργείο με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πάτρα ο Χρ.Παπουτσής δήλωσε: «Στην Ελλάδα με την πολιτική μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου στη χώρα μας. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση και σε αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι». 

Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένα μέτρα» και «μπαλώματα» από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κι αντιπαραθέτοντας την πρόταση της ΝΔ για τη μεταναστευτική πολιτική.