Απάντηση ΔΕΠΑ επί αξιώσεων της τουρκικής BOTAS
"Οποιεσδήποτε τουρκικές ή άλλες αναφορές σε σχέση με οφειλές της ΔΕΠΑ προς την BOTAS συνιστούν μη αναγνωρισμένες και μονομερείς εκτιμήσεις", υπογραμμίζει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ΑΕ σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή και Αλέκου Χρυσανθακόπουλου για τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ότι η Ελλάδα δεν έχει εξοφλήσει εδώ και μεγάλο διάστημα χρέος ύψους 300.000.000 δολαρίων για το τέλος μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, "αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ και η BOTAS βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη δίκαιης και κοινά αποδεκτής συμφωνίας, εντός συμβατικών πλαισίων. Με βάση την πρόοδο που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα θα μπορούσε να εκτιμηθεί βάσιμα ότι τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος αλλιώς το θέμα θα επιλυθεί διαιτητικά κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Μέχρι την οριστική κατάληξη των ανωτέρω, οποιεσδήποτε τουρκικές ή άλλες αναφορές σε σχέση με οφειλές της ΔΕΠΑ προς την BOTAS συνιστούν μη αναγνωρισμένες και μονομερείς εκτιμήσεις".

Στο έγγραφό της η ΔΕΠΑ που ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται όλες τις παραμέτρους αναθεώρησης της τιμής με την οποία η BOTAS προμηθεύει αέριο τη χώρα μας, αναφέρεται στο ιστορικό της σύμβασης με την BOTAS και υπενθυμίζει ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2003 η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ και η τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS υπέγραψαν Σύμβαση για την προμήθεια της χώρας μας από τη BOTAS φυσικού αερίου πρωτογενούς προέλευσης Κεντρικής Ασίας (Αζερμπαϊτζάν). Η Σύμβαση Προμήθειας προβλέπει την παράδοση του φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Βάσει της Σύμβασης, η BOTAS έχει το δικαίωμα να υποβάλει στη ΔΕΠΑ αίτημα αναθεώρησης της ισχύουσας τιμής πώλησης αερίου σε περιπτώσεις έγερσης ανάλογου αιτήματος αναθεώρησης στα πλαίσια της σύμβασης μεταξύ αυτής και των πρωτογενών προμηθευτών της (Αζερμπαϊτζάν). Το εν λόγω αίτημα πρέπει, κατά ρητή συμβατική πρόβλεψη, να υποστηρίζεται από σχετικά έγγραφα και λοιπό αποδεικτικό υλικό που θεμελιώνει τη βασιμότητα του.

Τον Απρίλιο του 2008, η BOTAS υπέβαλε προς τη ΔΕΠΑ αίτημα αναθεώρησης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου, επί τη βάσει αντίστοιχου αιτήματος των πρωτογενών προμηθευτών αερίου. Τον Οκτώβριο του 2010, η BOTAS ενημέρωσε επισήμως τη ΔΕΠΑ περί της οριστικοποίησης της σχετικής συμφωνίας με τους πρωτογενείς προμηθευτές της περί αναδρομικής αναθεώρησης της τιμής. Για πρώτη φορά όμως έθεσε επισήμως και θέμα αναθεώρησης (και μάλιστα αναδρομικώς) άλλων παραμέτρων διαμόρφωσης της τελικής τιμής πώλησης του αερίου στη ΔΕΠΑ που δεν συνδέονται με το μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής προμήθειας του αερίου από τους πρωτογενείς προμηθευτές (Αζερμπαϊτζάν). Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2008 έως σήμερα η ΔΕΠΑ έχει προμηθευτεί περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη BOTAS.

"Η ΔΕΠΑ οφείλει να αποδεχτεί επί της αρχής την αναθεώρηση της τιμής λόγω του κόστους πρωτογενούς προμήθειας, καθώς τούτο προκύπτει ευθέως από τη Σύμβαση της 23ης Δεκεμβρίου του 2003", αναφέρει η ΔΕΠΑ προσθέτει και επισημαίνει ωστόσο ότι "η BOTAS δεν έχει ακόμα προσκομίσει στην ΔΕΠΑ τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία κατά τις προβλέψεις της Σύμβασης είναι απαραίτητα για να τεκμηριωθεί το συνολικό ποσό εκ της αναδρομικής αναθεώρησης της τιμής". Σημειώνει επιπλέον ότι "η ΔΕΠΑ διαφωνεί ως προς το θέμα της αναθεώρησης (και μάλιστα αναδρομικώς) των λοιπών παραμέτρων διαμόρφωσης της τιμής του αερίου με την οποία η BOTAS προμηθεύει τη ΔΕΠΑ που δεν συνδέονται με το μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής προμήθειας του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν".(express.gr)