Απειλές Ερντογάν προς Ισραήλ: Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ξένη για τα πολεμικά μας πλοία
Ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να ληφθούν και άλλα μέτρα εναντίον του Ισραήλ, δηλώνει η Αγκυρα και διά στόματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για αύξηση της ναυτικής δύναμης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χθες επανήλθε στο θέμα, προαναγγέλλοντας ενίσχυση του τουρκικού στόλου στη Μεσόγειο: «Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά». Αυτό είπε, τη στιγμή που η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» χθες υποστήριζε ότι «η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς ημέρες πιο αισθητή την παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων, ανατολικά και νότια της Κύπρου».

Η εφημερίδα έκανε λόγο για «επιχείρηση Μπαρμπαρός» και ανέφερε ότι το 2010 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσαν στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, και την Αδριατική.

Η «Σαμπάχ» υποστήριξε ότι «υπήρξαν νέες ρυθμίσεις για πιο ενεργό δράση της Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία συστάθηκε το 2006 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας». Ετσι, ο αριθμός των φρεγατών τής εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από 2 σε 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις σχέσεις με το Ισραήλ, είπε επίσης ότι «η Τουρκία θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε» και ότι «ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να προβούμε και σε άλλα, διαφορετικά βήματα». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό». Ο Ερντογάν είπε πως οι τρεις όροι της Αγκυρας ήταν πρώτον να ζητήσει συγγνώμη το Ισραήλ για την εισβολή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» πριν από ένα χρόνο, δεύτερον να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και τρίτον να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας. Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία παγώνει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. (enet)