Απεργία στο δημόσιο τομέα της Τουρκίας
Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία πραγματοποιούν στάσεις εργασίας για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην απεργία και καλύτερους μισθούς, προκαλώντας αναστάτωση στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Ειδικές μονάδες της αστυνομίας επενέβησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων στο κέντρο της Άγκυρας εναντίον νεαρών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν την κινητοποίηση, χωρίς πάντως να υπάρξουν τραυματίες και χωρίς να γίνουν συλλήψεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Προβλήματα σημειώθηκαν στις σιδηροδρομικές, οδικές και αεροπορικές μεταφορές στις μεγάλες πόλεις, όπου η κινητοποίηση έχει τη μεγαλύτερη απήχηση, ενώ τα νοσοκομεία δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Ο Σαλίμ Ουσλού, επικεφαλης του συνδικάτου Hak-Is (δεξιό) εξέφρασε την επιθυμία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταρρυθμίσει το εργατικό δίκαιο ώστε να συμμορφωθεί προς τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (OIT). Ο συνδικαλιστής αυτός και άλλοι πρόεδροι συνδικάτων δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν την ημέρα αυτή «προληπτική απεργία».

Η τελευταία απεργία των δημοσίων υπαλλήλων είχε πραγματοποιηθεί το 2000.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους απεργούς τονίζοντας ότι «θα αναλάβουν τις ευθύνες» τους για την «παράνομη κινητοποίησή» τους.

Οι περίπου 2,5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι της Τουρκίας, χώρας η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε συνδικάτα, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να απεργούν.

                                                                               πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ