Απήχθησαν 48 Τούρκοι από το προξενείο στη Μοσούλη
Ένοπλοι απήγαγαν 48 Τούρκους σε επίθεση στο τουρκικό προξενείο στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ, ανάμεσά τους τον γενικό πρόξενο, τρία παιδιά και αρκετά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τους φόβους να παρασυρθεί η Τουρκία σε πόλεμο.

Οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν από το κτίριο του προξενείου σε στρατιωτική βάση.

Οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες επικοινώνησαν με τους απαγωγείς, ανακοίνωσαν ότι και τα 48 άτομα είναι καλά στην υγεία τους.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τη σημασία της επίθεσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) στο προξενείο που αποτελεί τουρκικό έδαφος.

Η νέα απαγωγή ανεβάζει τον αριθμό των Τούρκων που κρατούνται από ενόπλους στη Μοσούλη σε 76.

Την Τρίτη, 28 τούρκοι οδηγοί φορτηγών απήχθησαν από τζιχαντιστές του ISIL την ώρα που παρέδιδαν φορτίο με βενζίνη σε εργοστάσιο ενέργειας στη Μοσούλη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεσίρ Αταλάι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιήσει ομιλία σε συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την τρομοκρατία, διέκοψε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και επιστρέφει εσπευσμένα στην Τουρκία.

Η Μοσούλη έχει καταληφθεί από τους τζιχαντιστές.

Τα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως μισό εκατομμύριο εγκαταλείπουν την πόλη ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές.

Ένοπλοι επιτέθηκαν την Τετάρτη και στο Τικρίτ. Μάλιστα, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ένοπλοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης. Μάχες ξέσπασαν ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες κοντά στα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, έχει υποσχεθεί να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και να τιμωρήσει τους στρατιώτες που λιποτάκτησαν.(in.gr)