Από το 2012 το νέο σύστημα αποδείξεων
Από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2012 και θα δηλωθούν από τους φορολογούμενους το 2013 (και όχι απο τα εισοδήματα του 2011) θα ισχύσουν τελικά οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγελου Βενιζέλου, το υπουργειο Οικονομικών εξέδωσε σειρά διευκρινιστικών και καθησυχαστικών δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2012 δεν θα υπάρξει αλλαγή. Συνεπώς, το ποσοστό των αποδείξεων ως προς το δηλωθέν εισόδημα θα παραμείνει 25%, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. 
Χθες ανακοινώνοντας σε γενικές γραμμές τις αλλαγές στο νέο καθεστώς, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως όλα τα φορο-μέτρα θα ίσχυαν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011.
Σε διευκρινίσεις που έδωσε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του, ανέφερε πως η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα προβλέπει ότι το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ΄ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

Επιπλέον, το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ). Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

«Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.

Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών. (TANEA)