Από τον Τύπο

«Τουρκία: Tek Millet, Tek Parti, Tek Sef! (Ένα Έθνος, Ένα Κόμμα, Ένας Ηγέτης!)»

Ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε, καθώς ανοίγει ο δρόμος για να γίνει θεσμικά παντοδύναμος. Όμως το γόητρό του δέχθηκε πλήγμα. Παρά την κυριαρχία της καμπάνιας του «ναι» στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος πέτυχε μια οριακή μόνο νίκη, την οποία αμφισβήτησαν αμέσως οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Πάντως, ο ίδιος φαίνεται εγκλωβισμένος στους σχεδιασμούς του: αν τείνει χείρα φιλίας προς την άλλη πλευρά, τότε ίσως κατηγορηθεί για ενδοτισμό, ενώ αν συνεχίσει στη γραμμή της αντιπαράθεσης, τότε μοιραία θα κυβερνά μια διχασμένη χώρα. Άλλωστε, η μικρή διαφορά στα αποτελέσματα επιβεβαιώνει αυτό που για χρόνια καλλιέργησε ο Ερντογάν: το διχασμό της κοινωνίας.

Αποκωδικοποιώντας τη «νέα Τουρκία» του Έρντογαν

Ελληνικά

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, συνιστούν ένα νέο σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με το ιδεολογικό πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα και ευρύτερα την κοινωνία. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το πολιτικό του πρόγραμμα για μια «νέα Τουρκία». Επομένως μια πρώτη προσπάθεια ερμηνείας των βασικών αξόνων αυτού του πολιτικού συνθήματος, μπορεί να είναι σημαντική για την κατανόηση των μελλοντικών προσανατολισμών της χώρας.

Ισχυρότερος Ερντογάν, διχασμένη Τουρκία

Ελληνικά

Αυτήν τη φορά οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές αποδείχθηκαν ακριβείς. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) συγκέντρωσε στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής ποσοστά μικρότερα από τις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά σαφώς μεγαλύτερα από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009. Δεδομένων των συνθηκών, το αποτέλεσμα αποτελεί μείζονα και προσωπική επιτυχία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αξιοσημείωτη είναι και η αποτυχία της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), να κεφαλαιοποιήσει πολιτικώς την κυβερνητική φθορά. Η διατήρηση του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης και η ήττα με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα δεν αρκούν για να συγκαλύψουν την ισχνή παρουσία του κόμματος στο μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής περιφέρειας.

Σε ποιον ανήκει τελικά η σημερινή Τουρκία;

Η στροφή του τουρκικού κοινού εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να εκδηλώνεται τον περασμένο Μάιο. Οι φωτογραφίες αστυνομικών που ξυλοκοπούσαν διαδηλωτές έκαναν την Τουρκία να μοιάζει, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια, με κράτος σε κρίση, εντελώς ακατάλληλο για διακοπές Δυτικών τουριστών. Η κυβέρνηση είχε πιαστεί εξαπίνης.

Ισλαμικός… «εμφύλιος» στην Τουρκία

Ελληνικά

Ενας υπόγειος πόλεμος διεξάγεται μεταξύ του Ερντογάν και ενός μετριοπαθούς θρησκευτικού κινήματος με επικεφαλής τον πανίσχυρο πρώην ιμάμη Γκιουλέν

Ηθική και Πραγματισμός

Ελληνικά

Η άνοδος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) στην ηγεσία της Τουρκίας το 2002 είχε προκαλέσει έντονες ανησυχίες εντός και εκτός της χώρας λόγω των ισλαμιστικών καταβολών του ιδίου αλλά και εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας.

Τουρκία: Σύγκρουση δύο φιλοσοφιών και αντιλήψεων

Ελληνικά

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία επειδή την εγγυάται ο ίδιος και οποιαδήποτε αντίσταση στον ίδιο θεωρείται αντίσταση κατά του κράτους και της πατρίδας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η γενιά του Twitter στην Τουρκία είναι το μέλλον της

Ελληνικά

Της Heather Grabbe

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο πάρκο Gezi στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες, έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία και δείχνουν λίγα σημάδια ότι υποχωρούν.

Το γόητρο του Ερντογάν έχει πληγεί

Ελληνικά

Το γόητρο του Ταγίπ Ερντογάν έχει πληγεί από τη συμπεριφορά του έναντι των διαδηλωτών που συνταράζουν εδώ και δύο εβδομάδες την Τουρκία δηλώνει, στο ΚΥΠΕ ο Ισμαήλ Κεμάλ, του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σελίδες