Αποκλεισμός τουρκικής ΛΟΑΤ ομάδας από το Facebook
property="content:encoded">

Η διαχείριση του διεθνούς κοινωνικού δικτύου Facebook απέκλεισε την ομάδα MorEl (Μωβ Χέρι) από την περιοχή του Εσκίσεχιρ της κεντρικής Τουρκίας, όπως αναφέρθηκε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια μη κυβερνητική πρωτοβουλία που μάχεται για τα δικαιώματα λεσβιών,ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τραβεστί και τρανσέξουαλ ατόμων (ΛΟΑΤΤ). Σύμφωνα με τη Bianet, η πρωτοβουλία MorEl επέκρινε το κλείσιμο της ομάδας και των λογαριασμών δέκα εκ των διαχειριστών της.

Μέλη της πρωτοβουλίας υποστήριξαν, ότι "ο αποκλεισμός της ομάδας από μία ιστοσελίδα διεθνούς κοινωνικής δικτύωσης είναι πρώτα απ' όλα επέμβαση κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της επικοινωνίας ΛΟΑΤΤ ατόμων". Απαίτησαν το άνοιγμα εκ νέου της ομάδας και την αποκατάσταση των κλειστών λογαριασμών των εθελοντών τους.

Ο λόγος του αποκλεισμού σύμφωνα με τους διαχειριστές του Facebook είναι ο εξής: "Δε δίνεται άδεια σε ομάδες που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, που υπονοούν γυμνά ή χυδαία περιεχόμενα, που περιέχουν βία και βαρβαρότητα, που παρενοχλούν ένα μεμονωμένο άτομο ή ομάδα και που υποστηρίζουν τρομοκρατικές δραστηριότητες".

Μέλη της ομάδας MorEl τονίζουν ότι η ομάδα τους δεν ανήκει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, η οποία φαίνεται να έχει την υποστήριξη αρκετών ΛΟΑΤ και φεμινιστικών ομάδων της Τουρκίας.