Αποκλειστική συνέντευξη του Νταβούτογλου στο περιοδικό Newsweek
Ο υπουργός ΥΠ.ΕΞ της Τουρκίας Ναβούτογλου, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Newsweek σε σχέση με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό στην περιοχή η Τουρκία και με τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η παρουσία στο NATO και η διαδικασία των συνομιλιών για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούμε να παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική».

Ερωτηθείς για τη μεριά που βρίσκεται η Τουρκία, πράγμα το οποίο ανυπομονούν να μάθουν πολλοί σύμμαχοί της έπειτα από την επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράν, αποσαφήνισε τα παρακάτω:

«Εμείς είμαστε μια χώρα της Ευρώπης και της Ασίας. Έχουμε απευθείας πρόσβαση στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Επομένως η τουρκική εξωτερική πολιτική οφείλει να εμπεριέχει πολλές περιοχές και να είναι πολυδιάστατη. Η παρουσία μας στο NATO και η διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας. Ωστόσο οι δυνατές αυτές σχέσεις δεν σημαίνουν πως θα παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική ή την Αφρική.»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε πως εφαρμόζουν την πολιτική «πρόβλημα μηδέν με τους γείτονες» όχι μόνο με το Ιράν αλλά και το Ιράκ, τη Συρία και τις χώρες που δεν είναι μουσουλμανικές όπως Γεωργία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και τους άλλους γείτονες.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε πως η Τουρκία ακολουθεί μια σταθερή εξωτερική πολιτική χάρη στην οποία έχει άριστες σχέσεις στην περιοχή της.

Καλούμενος να κάνει σύγκριση μεταξύ των περιόδων Ομπάμα και Μπους στις σχέσεις με την Αμερική, εκτίμησε ότι είναι πολύ καλύτερη η διοίκηση Ομπάμα η οποία προτιμά να συμβουλεύεται τους συμμάχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για το πού βλέπει την Τουρκία και τον εαυτό του μετά από 10 χρόνια απάντησε λέγοντας:

«Βλέπω μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που διατηρεί τον ενεργό ρόλο της στο ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε τέλος πως δεν πιστεύει ότι οι στόχοι αυτοί είναι ανεπίτευκτοι μέχρι το 2023 οπότε θα γιορταστούν τα 100 χρόνια της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

 Πηγή:TRT