Αποκλιμακώνεται η ένταση στη Νομική
Αργά χθες το βράδυ, και μετά από πολύωρες συσκέψεις των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, φαίνεται να βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των τελευταίων ημερών, καθώς εξασφαλίστηκε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, για να μεταφερθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στη Νομική.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Παπαθεοδώρου, το κτίριο βρέθηκε με τη συμβολή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πληροί όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες με τους μετανάστες, θα μεταφερθούν σήμερα στο συγκεκριμένο κτίριο.

«Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

"Να εφαρμοστούν οι νόμοι", "να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου" και "να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους", ζήτησε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της κατάληψης της Νομικής από παράνομους μετανάστες. "Δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς", ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, στη Βουλή, ανάμεσα σε ΝΔ και ΛΑΟΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρυτανικές αρχές έχουν, κυρίως, από τον νόμο, την ευθύνη να φυλάσσουν το άσυλο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Στο μεταξύ, ο Χρ. Παπουτσής τονίζει ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις Πανεπιστημιακές αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

Να ανακοινώσει άμεσα μέτρα υπέρ των μεταναστών, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών η Αλ. Παπαρήγα, αλληλεγγύη στους μετανάστες εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως αυτό ισχύει σήμερα, θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.