Απόψεις

«Τουρκία: Tek Millet, Tek Parti, Tek Sef! (Ένα Έθνος, Ένα Κόμμα, Ένας Ηγέτης!)»

Ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε, καθώς ανοίγει ο δρόμος για να γίνει θεσμικά παντοδύναμος. Όμως το γόητρό του δέχθηκε πλήγμα. Παρά την κυριαρχία της καμπάνιας του «ναι» στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος πέτυχε μια οριακή μόνο νίκη, την οποία αμφισβήτησαν αμέσως οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Πάντως, ο ίδιος φαίνεται εγκλωβισμένος στους σχεδιασμούς του: αν τείνει χείρα φιλίας προς την άλλη πλευρά, τότε ίσως κατηγορηθεί για ενδοτισμό, ενώ αν συνεχίσει στη γραμμή της αντιπαράθεσης, τότε μοιραία θα κυβερνά μια διχασμένη χώρα. Άλλωστε, η μικρή διαφορά στα αποτελέσματα επιβεβαιώνει αυτό που για χρόνια καλλιέργησε ο Ερντογάν: το διχασμό της κοινωνίας.

Άρθρο τουρκάλας δημοσιογράφου για τα ελληνικά νησιά προκάλεσε σάλο

Το άρθρο της τουρκάλας δημοσιογράφου, Μελίς Αλπχάν, στην εφημερίδα Χουριέτ με τίτλο «Όταν υπάρχουν τα ελληνικά νησιά γιατί να κάτσουμε να μας κλέβουν στο Αλάτσατι; Ηλίθιοι είμαστε;» 

Άμεση δημοκρατία και στρατευμένη δημοσιογραφία

Ελληνικά

του Γιώργου Πλειού*

Το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουλίου του 2015 είναι το πρώτο μετά από 41 χρόνια και το δεύτερο μετά τη μεταπολίτευση. Εκείνο του 1974 έλυσε το πολιτειακό ζήτημα και έτσι η βασιλευόμενη δημοκρατία πέρασε στην ιστορία δίνοντας τη θέση της στη (προεδρευόμενη) Δημοκρατία. Αυτό που θα γίνει σε τρεις μέρες τυπικά θα απαντήσει στην πρόταση των δανειστών για την εκκρεμούσα(;) συμφωνία.

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ελληνικά

του Έντσο Τραβέρσο*
Ο ιστορικός Κρίστοφερ Κλαρκ χαρακτήρισε «υπνοβάτες» (sleepwalkers) τις ευρωπαϊκές ελίτ,  οι οποίες στις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν τον Παλαιό Κόσμο στην απόλυτη διάλυσή του, χωρίς να το αντιληφθούν, ανήμπορες να δουν πως  περπατούσαν πάνω σε πυριτιδαποθήκη. Σήμερα δεν υπάρχει ευρωπαϊκός πόλεμος στον ορίζοντα, αλλά οι τεχνοκράτες  που διοικούν το «κοινό μας σπίτι» μοιάζουν πολύ με τους προγόνους τους. Οι εκπρόσωποι της δυναστικής Ευρώπης πριν το 1914 μπορούσαν τουλάχιστον να ισχυριστούν πως ενσάρκωναν μια παραδοσιακή νομιμοποίηση, την νομιμοποίηση των μοναρχιών οι οποίες επί αιώνες διαχειρίζονταν την μοίρα της ηπείρου.

Αποκωδικοποιώντας τη «νέα Τουρκία» του Έρντογαν

Ελληνικά

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, συνιστούν ένα νέο σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με το ιδεολογικό πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα και ευρύτερα την κοινωνία. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το πολιτικό του πρόγραμμα για μια «νέα Τουρκία». Επομένως μια πρώτη προσπάθεια ερμηνείας των βασικών αξόνων αυτού του πολιτικού συνθήματος, μπορεί να είναι σημαντική για την κατανόηση των μελλοντικών προσανατολισμών της χώρας.

Hürriyet: Ντροπή σε όσους θέλουν να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι η νέα μεγάλη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του κινήματος Γκιουλέν και της κυβέρνησης Ερντογάν έπειτα από τις φήμες
που κυκλοφορούν τελευταία ότι το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει σχέδιο ανοίγματος της Αγίας Σοφιάς για προσκύνημα στους μουσουλμάνους.

Ισλαμικός… «εμφύλιος» στην Τουρκία

Ελληνικά

Ενας υπόγειος πόλεμος διεξάγεται μεταξύ του Ερντογάν και ενός μετριοπαθούς θρησκευτικού κινήματος με επικεφαλής τον πανίσχυρο πρώην ιμάμη Γκιουλέν

Πώς κατάφεραν τα τουρκικά σίριαλ να φέρουν τα ... πάνω κάτω στις κοινωνίες, όπου εξάγονται

Είναι γνωστό ότι τα τουρκικά σίριαλ έχουν εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία.

Η χαμένη νηφαλιότητα: Μετανάστευση και ρατσιστικός λόγος στα ΜΜΕ

Η πραγματικότητα δεν είναι παρά μια αφήγηση. Όχι γιατί δεν υπάρχουν γεγονότα αυτόνομα πέρα από την ανθρώπινη συνείδηση. Αλλά γιατί το μεγαλύτερο μέρος όσων γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών όσο πολλαπλών αφηγήσεων. Ανάμεσα σε αυτές τις αφηγήσεις, εκείνες των ΜΜΕ παίζουν καταλυτικό ρόλο για το πώς προσλαμβάνουμε τα φαινόμενα που μας περιβάλλουν (1). Με άλλα λόγια, καθώς διαχειρίζονται αντικειμενικά δεδομένα, τα ΜΜΕ περισσότερο κατασκευάζουν μια αντίληψη της πραγματικότητας παρά συνιστούν μια πιστή απεικόνισή της.

Ηθική και Πραγματισμός

Ελληνικά

Η άνοδος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) στην ηγεσία της Τουρκίας το 2002 είχε προκαλέσει έντονες ανησυχίες εντός και εκτός της χώρας λόγω των ισλαμιστικών καταβολών του ιδίου αλλά και εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας.

Σελίδες

Booking.com