Άρση της πλήρους απομόνωσης του Οτσαλάν
Το τέλος της πλήρως απομόνωσης του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος από το 1999, αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην άρση της πλήρους απομόνωσης του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ.

Ο Οτσαλάν εξακολουθεί να κρατείται σε πλήρη απομόνωση στο νησί Ιμραλί από τότε που συνελήφθη, το 1999, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες τόσο των κουρδικών οργανώσεων, όσο και των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Αν και στην απομόνωσή ο Οτσαλάν εξακολουθεί να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το ΡΚΚ και παραμένει δημοφιλής στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιρροής του, η προ μηνός, περίπου παράδοση των όπλων από τα μέλη ομάδας κούρδων ανταρτών σε ένδειξη καλής θέλησης για τον τερματισμό των συγκρούσεων στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ όπου βρίσκονται τα κουρδικά χωριά.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές μετέφεραν στη φυλακή πέντε ακόμα κρατουμένους. Ο Οτσαλάν θα παραμείνει μόνος στο κελί του, ωστόσο θα μπορεί να βρίσκεται μαζί με τους συγκρατούμενούς του 10 ώρες την εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή συνδέεται με τη νέα πρωτοβουλία "εκδημοκρατισμού" της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας.

 

                                                                              πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ