Αύξηση-ρεκόρ 18,2% για εξαγωγές Τουρκίας
Αύξηση ρεκόρ κατά 18,2% κατέγραψαν το 2011 οι εξαγωγές της Τουρκίας, φθάνοντας στα 134,6 δισ. δολάρια (103,8 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν. «Πρόκειται για ένα ρεκόρ στην ιστορία της Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός. Τον Δεκέμβριο, το επίπεδο των τουρκικών εξαγωγών ενισχύθηκε κατά 4,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, στα 12,1 δισ. δολάρια (9,3 δισ. ευρώ). O κ. Τσαγκλαγιάν επισήμανε, μάλιστα, ότι η Τουρκία αποτέλεσε κατά το α΄ τρίμηνο του 2011 την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου. Δήλωσε δε ότι αναμένει για το νέο έτος περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών κοντά στα 149 δισ. δολάρια (115,2 δισ. ευρώ). Παράλληλα, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθούν και οι εισαγωγές, στα 248 δισ. δολάρια (191,8 δισ. ευρώ), με το σταθερά ελλειμματικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών να αποδίδεται από κάποιους αναλυτές στις υψηλές ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας το 2001 ανέρχονταν στα 35 δισ. δολάρια (27 δισ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Ο δε υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης των εξαγωγών μέχρι το 2023 στα 500 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Turkish Exporters Assembly (TIM), το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας για το προηγούμενο έτος ήταν τα αυτοκίνητα, με τη συνολική αξία των εξαγωγών τους να υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εξαγωγές χημικών προϊόντων αξίας 16 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση οι εξαγωγές χάλυβα, αξίας 15 δισ. ευρώ. Πάντως, οι εξαγωγές της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίσθηκαν στο 45% των συνολικών, έναντι 50% που ήταν πριν από μια δεκαετία. Η Τουρκία, η οποία έχει κοντά στα 73 εκατ. κατοίκους και κατέχει τη 17η θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος της οικονομίας της, διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο και διαμορφώθηκε στο 8,9% το 2010, με την Τουρκία να αναμένει ανάπτυξη 8% για το 2011. Φέτος, πάντως, η κυβέρνηση προβλέπει τη μείωσή του περίπου στο μισό λόγω των συνεπειών από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. (kathimerini)